Make up za starije žene

make up za starije

Dolaskom u zreliju dob svi žele što duže izgledati mlađe i šminkom pokušati postići što bolji izgled. Osnovno pravilo kod nanošenja šminke nezavisno od dobi je uvijek njegovana i čista koža. Neka vam koža uvijek bude hidratizirana pa ćete tako dugoročno dobiti i lijep izgled uz minimalno nanošenje šminke.

Vjerojatno ste već primijetili da vam s godinama usne postaju sve tanje. Obrubite usne olovkom ili ružem za samo jednu ili dvije nijanse tamnijima nego što je vaša prirodna boja usana. Olovku ili ruž malo razmažite da se ne vide crte. Kako bi na prirodan način vratili njihovu punoću posegnite za sjajilom za usne. Sjajilo nanesite na vrhove usana i sve ujednačite.

Nemojte koristiti tamne boje na usnama jer će vas to postarati. Pokušajte s ružičastima ili ruževima u “boji mesa”. Ako ne znate koja je boja najprimjerenija za vas, savjet potražite u trgovini.

Oči neka vam budu u prvom planu. Posvetite im puno pozornosti kod uljepšavanja. Pravilno iscrtane oči mogu odvratiti pozornost s drugih nedostataka na licu ako ih imate. Kod šminkanja očiju prvo nanesite sjenilo koje će biti baza. Izaberite svjetliju nijansu koja će vašim očima dati svježinu. Zatim nanesite drugi sloj sjenila u boji. Ako imate plave oči najbolje će vam pristajati sive ili plave nijanse. Kod smeđih očiju neka prevladavaju bakrena ili smeđa sjenila, a kod crnih duboka tirkizna ili zelena sjenila.

Obvezno koristite posvjetljivač. On će licu odmah oduzeti par godina. Iluminator će mu dati finoću i ljepotu. Nemojte pretjerivati sa šminkom jer možete dobiti dojam maske, a i prevelike količine pudera i korektora mogle bi se urezati u bore i tako ih još više istaknuti.

Naglasite trepavice laganom tamno smeđom nijansom maskare. Ona će vam bolje pristajati od “teške” crne boje. Ipak, ako imate neki važan događaj koji zahtjeva jaču šminku odaberite crnu boju maskare. Možete pokušati i s ekstenzijama za trepavice.

Na obraze nanesite rumenila. Bitno je da se ono skoro i ne vidi i da njime zadržite prirodni izgled. Rumenilo će vam uvelike uljepšati ten. Dobro ga nanesite četkicom i pripazite da se ne vide grubi prijelazi. Zapamtite da je općenito kod šminkanja preporučljivo da se šminka skoro i ne vidi. Bitno je da se uklapa s vašim tenom i bojom kose. Manje je više!

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock