Ljekovita svojstva rusomače

rusomača

Rusomača je godišnja biljka koja potječe iz gorušica, a dijelovi koji rastu iznad zemlje se koriste za pripremu različitih biljnih lijekova. Listovi rusomače se kuhaju kao povrće i dodaju se u salate, a sjemenke mahuna imaju papren okus.

Najčešće se rusomača koristi kao lijek kod pretjeranog kvarenja nakon poroda, dizerterije i visokog krvnog tlaka. Stručnjaci smatraju i da pomaže kod poboljšanja vida, a može se koristiti i kao sastojak za prehranu peradi kako bi njihova jaja bila ukusnija.

Pripravci rusomače se koriste za glavobolju, povraćanje, proljev, hemeroide, predmenstrualne probleme, natečene grudi kod dojilja, ekceme, površinske otvorene rane, opekline, osipe, krvožilne i srčane probleme, aritmiju srca, niski krvni tlak, bol u ušima, krv u urinu, infekcije mokraćnog mjehura, proširene vene, menstrualne grčeve, duge mjesečnice, krvarenje iz nosa i psorijazu.

Rusomača je poznata po svom jakom učinku na maternicu, a smatra se i da stimulira kretanje crijeva zbog svog blago laksativnog učinka. Često se koristi i kao lijek za reumatska stanja, a može pomoći kod prirodnog liječenja anksioznosti i prekomjernog stresa.

Rusomača može uzrokovati promjene u funkciji štitnjače, krvnom tlaku i otkucajima srca, a ponekad uzrokuje i posapanost. Prevelika doza rusomače može uzrokovati probleme s disanjem, paralizu i smrt u nekim slučajevima. Osobe koje imaju problema sa srcem bi trebale izbjegavati rusomaču.

Osobe koje imaju planiranu operaciju moraju prestati koristiti rusomaču dva tjedna prije operacije jer se konzumacijom rusomače može usporiti prevelika aktivnost središnjeg živčanog sustava u interakciji s anestezijom, ali i sa drugim lijekovima za vrijeme i nakon operacije.

Rusomača u trudnoći

Rusomača je opasna za trudnice zbog čega je trudnice moraju izbjegavati. Ako osoba nema krvarenja ne bi trebala koristiti rusomaču. Isto tako treba prestati s korištenjem rusomače čim se problemi s krvarenjem ublaže.

Konzumacija rusomače

Svatko tko konzumira rusomaču nakon dva mjeseca konzumiranja treba napraviti pauzu od barem dva tjedna. Toksičnost ove biljke je mala, ali je rusomača često zaražena specifičnom parazitskom gljivicom koja sadrži alkaloid. Zbog čega prilikom branja rusomače treba biti jako oprezan.

Autor: A.Z., Foto: Dalgial/Wikimedia