Biljke za cvjetne gredice

biljke za cvjetne gredice

Biljke za cvjetne gredice su obično otporne trajnice ili otporne zeljaste trajnice, koje cvjetaju svake godine i čine sastavni dio zeljaste trajnice. U posljednjih nekoliko godina sve su popularnije šarene rubne površine, a najviše među obožavateljima malih vrtova.

Želite li imati posađene biljke s prekrasnim cvjetovima od kojih će neke poslužiti samo kao dekoracija, dok će druge imati i ljekovita svojstva, potrebno je znati kako urediti vrt te koje biljke odabrati.

Sve se više prednosti daje raznobojnim trajnicama i drugim biljkama poput ruže, jednogodišnje biljke, grmova i dvogodišnje biljke, koji pružaju prekrasnu i živu sliku tijekom cijele godine.

Oblik i veličina rubne gredice najviše ovisi o tome o kakvom je rubu riječ, ali najviše o rubu staze koja bi trebala biti velika da stanu trajnice s uokvirenim grmovima te dekorativnim zimzelenim biljkama.

Oblik gredice može biti pravokutan, iako će možda nepravilan oblik koji prati linije zavojite staze omogućiti pogled na biljke s više strana.

Ako ste planirali u svom vrti imati rubne gredice, na raspolaganju imate nekoliko stotina trajnica. Najbolje biljke za cvjetne gredice podrazumijevaju nekoliko različitih vrta.

Karanfili

Karanfili su prekrasno cvijeće koje isto tako može ukrašavati rubnu gredicu. Pored raznih boja, ovo će cvijeće pružiti i ugodan miris. Postoje razne boje cvjetova od ružičaste, bijele do crvene.

Među popularnijim vrstama nalaze se “Mrs Sinkins” i “Whiteladies” s dvostrukim bijelim cvjetovima u mjesecu lipnju. Ovo se cvijeće sadi u proljeće ili na jesen.

Plamenac

Plamenac je biljka čiji cvjetovi u mjesecu kolovozu mogu imati svijetloružičaste, ljubičaste, crvene ili druge nijanse.

Ova je biljka poznata po gustim cvjetovima u obliku grozda koji se nalaze na stabljici visokoj 1 m. Među ljepšim kombinacijama smatra se grimizna “Starfire” s nježnom svijetloljubičastom “Fairy’s Petticoat”. Plamenac se može posaditi u proljeće ili jesen.

Bijeli jasenak

Bijeli jasenak je biljka koja je dobila ime zbog neobičnog svojstva. Za vrijeme ljeta kad padne noć, jasenak ispušta eterična ulja koja se mogu zapaliti te okružiti biljku s bljeskom vatre.

Mnogi se odlučuju upravo za bijeli jasenak zbog njegovih stabljiki koje idu u visinu do 1 m. Na stabljikama u lipnju i srpnju cvjetaju bijeli cvjetovi. Jasenak se može posaditi od jeseni pa sve do proljeća.

Troskot

Kada je u pitanju šarenilo boja, onda je troskot na prvom mjestu. Bez obzira što ne doseže visinu veću od 250 mm, prostire se u širokim skupinama poput puzavca s crvenim i ružičastim bodljikavim cvjetovima u ranu jesen i kasno ljeto.

U vrtu je moguće imati više vrsta, pa tako možete posaditi začinsko bilje, koje bi trebalo imati svako domaćinstvo jer pomaže ublažiti, ali i spriječiti brojne bolesti.

Autor: S.Š., Foto: Studio DMM Photography, Designs & Art/Shutterstock