Lavabo iliti umivaonik – savjeti i preporuke

kupaonica

Kod uređivanja kupaonice osim odabira keramičkih pločica, kupaonske kade ili tuš kabine, moramo odabrati i umivaonik. Ako ste u fazi renovacije kupaonice i postavljanje novog umivaonika, bitno je nabaviti onaj koji će zadovoljiti vaše potrebe te se dobro uklopiti u kupaonicu. U nastavku donosimo kako odabrati umivaonik te na što sve treba obratiti pažnju kako bi on služio svrsi i kako bi zadovoljio sve estetske i funkcionalne kriterije.

Umivaonik na postolju

Riječ je o jednostavnom modelu koji stoji na postolju te se često koristi kod malih kupaonica. Njegov nedostatak je taj što ne postoji dodatan prostor ispod njega niti pored njega pa nećete imati mogućnosti za postavljenjem dodatnih ladica. Stoga, ako razmatrate kupovinu ovakvog umivaonika, osigurajte dodatne ladice na nekom drugom mjestu. Ako imate mjesta, postavite ormarić ili police gdje ćete odložiti kozmetičke preparate ili sredstva za čišćenje kupaonice.

Ugradbeni umivaonik

Ugradbeni umivaonik je najpopularniji i najčešće korišteni umivaonik. Elegantan je i lako se čisti te se uklapa u svaki stil. Često dolazi s vlastitim ormarićem, a možete ga postaviti i na onaj koji trenutno koristite. Odaberite ovalne ili četvrtaste opcije.

Konzolni umivaonik

Konzolni umivaonik sličan je onom na postolju, budući da se ispod njega ne nalazi prostor za odlaganje. No, njegova prednost u odnosu na umivaonik na postolju je u tome što ipak nude više mjesta za držanje sapuna i ostalih potrepština pored slavine. Forma ovog umivaonika ostavlja dovoljno prostora ispod pa možete postaviti košaru ili kutiju u koju ćete smjestiti kupaonske potrepštine.

Viseći umivaonik

Viseći umivaonik se postavlja na zid i odlično je rješenje za male kupaonice u kojima želimo uštedjeti na prostoru. Jedina mana im je dodatan prostor za skladištenje, budući da obično dolaze s jednom ili dvije ladice.

Nadgradni umivaonik

Nadgradni umivaonik se ugrađuje na ploča koja može imati otvorenu strukturu ili se može postaviti na ormarić. U ovom slučaju žrtvovat ćete manje prostora za odlaganje stvari, a dobit ćete upečatljiv i moderan umivaonik koji se uklapa u svaki dizajn.

Umivaonik s dvostrukom slavinom

Ovakvi umivaonici se ne viđaju često, a ustvari su praktički i osiguravaju veliku uštedu prostora. Odlični su za obitelji s više članova jer u isto vrijeme ih mogu koristiti dvije osobe. Ispod njih dobit ćete i dodatni prostor za odlaganje stvari.

Ako ste odabrali jednostavno uređenje kupaonice, možda je upravo umivaonik taj koji će osvježiti i istaknuti prostor. Odaberite onaj koji će odgovarati stilu kupaonice i jednako dobro služiti svim članovima obitelji.

Autor: M.L., Foto: OmiStudio/Shutterstock