Laserska korekcija vida: sprječavaju vas strah ili financije

očni pregled

U svakoj populaciji 60% osoba ima problema s dioptrijom te su mnogima potrebna i optička pomagala. Muke po dioptriji mogu se riješiti i laserskom korekcijom vida. Razgovarali smo sa stručnjacima iz Optical Expressa koji su nam rekli kako su dvije najčešće prepreke za lasersku korekciju vida financije, odnosno nedostatak istih te strah od zahvata ili dugotrajnih posljedica.

Koja je cijena laserske korekcije vida?

Cijena zahvata laserske korekcije vida je danas puno niža nego što je bila prije tri ili pet godina. U Optical Expressu se cijene kreću od 4.900 do 10.950 kuna, ovisno metodi koju će liječnik preporučiti nakon detaljnog pregleda.

Pojedini pacijenti su kandidati za sve metode, ali neki zbog određenih razloga (debljina rožnice, visina dioptrije, itd.) mogu vid korigirati samo određenim metodama. Na primjer, ako pacijent ima tanku rožnicu kirurg će ponuditi IntraLase zahvat gdje se čitav zahvat radi laserski, od izrade poklopca do skidanja dioptrije, jer laser može napraviti puno tanji poklopac od mikrokeratoma, koji se koristi kod standardnih metoda. Za takav postupak su potrebna dva laserska sustava i samim time cijena zahvata raste.

Ako imate visoki astigmatizam, vjerojatno ćete biti kandidat za wavefrontguided metodu (iDesign). To su detalji koji čine razliku, a Optical Express pacijentima pruža najbolju moguću uslugu.

“S obzirom na to da smo osjetljivi i na financijsku situaciju s kojom su naši pacijenti suočeni u današnje doba, nastojimo se cijenama približiti korisniku koliko god je to moguće pa smo omogućili plaćanje na rate gotovo svim kreditnim i debitnim karticama. Diners karticom zahvat se može platiti na čak do 60 rata, što u slučaju najjeftinije metode znači 220 kn mjesečno, a najskuplje oko 500 kn mjesečno. Sve obavezne postoperativne kontrole su besplatne. Cijena pregleda je sve do kraja travnja 200 kn.” – komentirala je voditeljica poliklinike Optical Express Ana Kričković.

Pogledajte sve cijene i mogućnosti plaćanja.

Kada razmislimo koliko mjesečno trošimo na cigarete ili ispijanje kave, laserska korekcija vida odmah se čini bližom. Ako tek izračunamo koliko trošimo na naočale ili kontaktne leće i sve ono što ide uz njih, kroz godine ćemo laserskom korekcijom vida samo uštedjeti, a uz to biti slobodni od raznih optičkih pomagala. Oni koji su se riješili dioptrije kažu da je taj osjećaj neprocjenjiv.

Postoji li rizik kod laserske korekcije vida i kakve su dugotrajne posljedice?

Laserska korekcija vida se smatra najsigurnijim medicinskim zahvatom danas. Ono čega se pacijenti vrlo često boje mogućnost trajnog oštećenja vida. Laserska korekcija vida se radi na površini oka – na rožnici. Korigira se samo dioptrija. Samim time ne može doći do trajnih posljedica po vid ili bilo kakvih negativnih efekata. Očni živac i mrežnica, koji su odgovorni za vid, smješteni su na očnoj pozadini što je na sasvim drugom mjestu od djelovanja lasera, stoga do oštećenja vida laserskim zahvatom ne može doći. Zahvat se radi već više od 40 godina, a u svijetu je vid laserski korigiralo preko 40 milijuna ljudi.

U Optical Express grupi napravljeno je više od 2 500 000 zahvata. Učinak laserske korekcije je trajan. Ponekad se javi potreba za dokorekcijom, a vezana je za period neposredno iza zahvata (mjesec dana) kada je zbog zaraštavanja moguć pomak od idealne dioptrije. Riječ je o minimalnom pomaku, par postotaka od početne dioptrije, koji se ako je potrebno dokorigira dodatnim (u Optical Expressu besplatnim) zahvatom. Nakon toga dokorekcija više nije potrebna. Učestalost potrebe za dokorekcijom ovisi o visini početne dioptrije i na dioptrijama do 5 dioptrija je manji od 1%.

Komplikacije kod laserske korekcije vida se svode na prolaznu suhoću oka i prethodno spomenutu mogućnost potrebe za dokorekcijom. Upotrebom vrhunske tehnologije, komplikacije kod laserske korekcije vida su svedene na minimum.

Kako biste se dodatno oslobodili straha od zahvata, pročitajte odgovore na najčešće postavljana pitanja o laserskoj korekciji vida, na koja odgovaraju naši stručnjaci – dr. Dean Šarić i dr. Dražen Grgić.