Lanena odjeća za tople dane

lanene haljine
Lanene haljine, Foto: Masson/Shutterstock

Toplija vremena zahtjevaju prozračniju i laganiju odjeću. Lanena odjeća idealna je i karakteristična za toplije dane jer se lako i brzo suši, ugodna je za nošenje i ne nadražuje kožu.

Nije ju lako prati jer nije među otpornijima na kemijske tvari. Čestim pranjem postaje sve slabija i tanja. Također se prilikom pranja skuplja pa je izrazito važno prije toga obratiti pažnju na upute proizvođača navedene na etiketi. Umjesto u stroju, bolje rješenje bilo bi ručno pranje u hladnoj ili mlakoj vodi.

Nakon pranja, odjeća od lana obavezno se treba protresti, no lagano da se ne bi raširila. Možete je položiti i na suhi ručnik da biste bili sigurni da će ostati u prvobitnom stanju.

Lan se proizvodi od istoimene biljke. Jedan je od najstarijih materijala i smatra se da se uzgaja već više od šest tisuća godina. Prvi su ga počeli koristiti Egipćani, i to uglavnom za platna kojima su uvijali mumije, te Grci. Oni su se lanom služili još prije pojave kršćanstva. Danas se lan uzgaja diljem svijeta, a najveći proizvođač sa čak 70 posto ukupne proizvodnje na svjetskom tržištu je Rusija. Osim za odjeću, koristi se i za izradu konaca, papira, platna i raznih materijala izolacije.

Sunce i visoke temperature ne smetaju lanu i ne oštećuju ga. Ne gubi boju i ne blijedi pa je idealan za ljetne odjevne kombinacije. Najčešće su to haljine koje su udobne, lagane i lepršave. Boje koje prevladavaju kod lanene odjeće zasigurno su svijetllije nijanse, no sve se više počinju nositi i pastelne boje. Svijetle boje poznate su po tome da ne odbijaju svijetlost i štite tijelo od velike vrućine, za razliku od crne koja ima upravo suprotan učinak.

Lanena se odjeća lako može kombinirati sa svim odjevnim kombinacijama. Glavna loša strana zasigurno je to što je sklona gužvanju pa ju je potrebno redovito peglati.

D.Š. Foto: Masson/Shutterstock