Kuharski savjeti: Juhe

goveđa bistra juha

JUHA ĆE BITI UKUSNIJA ako meso stavimo kuhati u hladnu vodu. Zajedno s mesom dobro je kuhati i malo faširanog mesa, no tada gotovu juhu treba procijediti.

JUHA OD KOSTI probavljivija je od mesne juhe, ali je treba duže kuhati da se iz kostiju izluče svi korisni sastojci. Prije kuhanja treba kosti držati najmanje 1 sat u hladnoj slanoj vodi, a zatim kuhati u svježoj vodi sa zelenjem i lukom.

U PRIPREMI GUSTIH JUHA ili juha iz kesica dobro se poslužiti šibom za snijeg jer ćemo njome rastjerati grudice koje se u takvim juhama lako stvaraju, naročito ako zapršku zalijemo vrućom vodom; zalijevati treba uvijek hladnom.

JUHA ako je slaba može se popraviti sitno narezanim celerom ili vlascem koji se preprže na malo maslaca i dodaju juhi i sve lagano prokuhate kojih 10 minuta. Gotova mesna kocka ili vegeta također su dobar dodatak slaboj juhi.

JUHA OD MESA dobit će lijepu boju ako zažutite luk bez masnoće i stavite u juhu, ili ga u juhi kuhate zajedno s ljuskom. Ili ako na masnoći zažutite ribanu mrkvicu.

GOVEĐA JUHA kuhana bez kostiju ostat će bistra ako u nju stavite ljusku od jajeta. Lonac ne treba poklopiti, a juha ne smije prejako kipjeti nego kuhati na laganoj vatri. Ta se juha služi u šalicama, a zove se bujon.

GOVEĐA JUHA ISPRAVNO SE KUHA OVAKO: meso pristavite s dovoljnom količinom hladne vode da se kasnije ne bi trebalo dolijevati. Pustiti da juha zavrije i da dalje polagano kuha (oko 2 1/2 sata). Pjenu ne treba skidati jer je baš ona bogata bjelančevinama. Dodaje se sve vrste zelenja.

JUHU U KOJOJ SE KUHA MESO, ne smijete dolijevati hladnom vodom nego samo vrućom.

Foto: hjschneider/Shutterstock