Dodaci za juhe

okruglice od kruha

Obožavate li juhe donosimo vam nekoliko prijedloga na koji se način pripremaju razni dodaci kako bi juha bila punijeg okusa. Ako ste kreativac u kuhinji priprema ovih dodataka predstavljat će vam izazov i preostaje samo da ih kušate.

Okruglice sa jetrom (jetrene okruglice)

Izrežete 15 dkg teleće jetrice i pasirate je, na svinjskoj masti ili koštanoj srži pržimo luk i peršun, umiješate mast s jednim jajetom, skinete koricu sa žemičke i sredinu umočite u mlijeko, usitnite nožem, umiješate u prethodnu smjesu zajedno sa soli, malo češnjaka, mažurana, novog začina i mrvica, oblikujete manje okruglice i kuhate ih u juhi 10 minuta.

Valjušci od jetre (žličnjaci)

Sve pripremite kao za okruglice, uronite rupičastu žlicu u kipuću juhu, u nju stavite tijesto i protisnete ga kutljačom kroz rupice. Kad je površina juhe pokrivena malim žličnjacima, izvadite ih i ponovo protisnete i tako dalje, sve dok se sve tijesto ne ukuha, nakon toga stavljate valjuške/žljičnjake u kipuću juhu. Za rižu od jetre uzmete 2  jaja i kroz trenicu ih kuhačom protisnete u kipuću juhu, a nakon svakog ukuhavanja s donje strane očistite nožem.

“Meridon” od raka

Miješate 7 dkg masnoće od raka (maslaca sa okusom raka) sa 2 jaja ali ne dugo, jer će inače izgubiti boju, dodate usitnjene i omekšane sredine žemički, sitno izrezana rakova kliješta i repove, sol, time napunite kalup ili posudice namazane masnoćom od raka, te kuhate na pari. Kad istresete ovo jelo zvano “meridon”, možete ga garnirati komadićima cvjetače ili repićima raka, ili uz njega poslužiti bistru goveđu ili riblju juhu, kokošju juhu ili sl.

Okruglice od raka

Punu šaku očišćenog rakovog mesa i isto toliko sredine žemičke/žmelje umočene u ugrijani maslac s mirisom raka sitno isjeckate, dodate izrađenoj smjesi od slatkog maslaca i tri žumanjka, zatim dodate soli i muškatnog cvijeta i oblikujete male okruglice koje pečete na masti i ukuhate u rijetkoj žućkastoj prežganoj juhi (pripremljenoj sa juhom od graška, tj. vodom u kojoj ste kuhali grašak).

Riblje okruglice

Očistite kosti iz nekoliko komada pečene ribe, sitno izrežete meso i jetru, dodate izrađenoj smjesi od 7 dkg maslaca, 2 žumanjka, 1 žlice kiselog vrhnja, peršina, papra, muškatnog oraščića, zatim dodate mrvice od žemičke, snijeg od 2 bjelanjaka i toliko brašna, da možete raditi okruglice, lijepo ih oblikujete da budu okrugle i čvrste i ukuhate u bistroj ribljoj juhi, ili pečete u kalupu kao nabujak (Pfanzel).

Riblji valjušci i “riža”

Od ribljeg nadjeva (ali bez kiselog vrhnja) i začina, oblikujete valjuške pomoću jedećih žlica uronjenih u kipuću vodu, pustite neko vrijeme da odstoje, prije nego ih ukuhate u bistru riblju j uhu. “Riža” sa ribom se kao i ona od jetre protisne kroz trenicu.

Valjušci od brašna

Miješate 7 dkg maslaca, goveđeg loja ili obrane masti sa 4 žumanjka, dodate snijeg od 4 bjelanjka, oko 3 dl brašna i soli po potrebi, te kao probu komadić tijesta spustite u kipuću juhu (zahvatite ga žlicom uronjenom u kipuću juhu, te oblikujete valjušak, koji je zašiljen na vrhovima). Kod kuhanja taj komadić tijesta mora ostati istog oblika, a dobiti na veličini. Ako se stanji dodate još brašna, ako je pretvrdo, u tijesto dodate još mlijeka, te sve tako ukuhate.

Tjesteninu poslužujete čim se digne na površinu. Da biste uštedjeli jaja, možete odmah umiješati nekoliko jedećih žlica mlijeka ili vode sa brašnom, nakon čega izradite tijesto i pustite ga neko vrijeme da stoj i prije ukuhavanja.

Pečeni valjušci u obliku graška

Za ove valjuške se izrađeno tijesto sa rakijom protisne kroz rupičastu žlicu umočenu u vrelu mast, peče se na toj masti dok ne dobije lijepu smeđu boju, izvadi žlicom za pečenje i tako dalje. Kad je tijesto dovoljno pečeno, stavi se u lonac uz bistru ili prežganu juhu. Za pečeno tijesto veličine graška, u mast ukapate, kroz pjenjaču, gusto tijesto od četiri žlice brašna, malo mlijeka, 2 jaja, 2 žumanjka i malo soli.

Biskvit-nabujak ili plast

Izradite smjesu od 7 dkg maslaca s 4 žumanjka, za svaki žumanjak umiješate 1 žlicu (jedeću) vrhnja i 1 žlicu brašna, zatim snijeg od 4 bjelanjka i sol, time napunite posudu premazanu maslacem u sloju debljine malog prsta, i pečete dok ne dobije lijepu žutu boju. Kad ste jelo istresli i ohladili, režete ga i poslužujete u juhi ili uz nju. Ili se snijegu od 4 jaja dodaju samo žumanjci i četiri kavene žlice brašna.

Nabujak od krupice

Miješate 2 dl krupice s kipućim mlijekom u rijetku smjesu, kad se ohladi, izradite smjesu sa 5 dkg maslaca i 2 žumanjka, dodate soli i snijeg od 2 bjelanjka, time punite posudu u debljini prsta i pečete. Ili miješate krupicu s juhom, dodate peršin pržen na maslacu i malo ribanog parmezana.

Valjušci od krupice

Izrađenoj smjesi od 6 dkg maslaca ili goveđeg loja i 2 jaja dodate 2 dl krupice i malo soli, pustite da odstoji 1/4 sata i ukuhate u juhu.

Okruglice od krupice

Od izrađene smjese. Izradite smjesu od 7 dkg goveđeg loja, 3 jaja, dodate usitnjeni peršin, sol i 3 dl krupice i oblikujete okruglice veličine jajeta, koje kuhate 1/2 sata. Poslužujete ih u juhi uz sušeno meso.

Zapečene okruglice

U vrući goveđi loj stavite sitno isjeckani peršun i 15 dkg žemičke, izrezane na kockice. Malo ih pržite, umiješate 1/2 litre krupice, još malo pržite i usipate u zdjelu dok se ne ohladi. Pola sata prije ukuhavanja zalijete smjesu sa 3 1/2 dl kipuće goveđe juhe ili vode, osolimo i oblikujete prilično velike okruglice, koje kuhamo u juhi ili u vodi . Uz to možete poslužiti usitnjeno kuhano sušeno meso i jedno jaje.

Ili: U 1/2 l krupice usipate dosta usitnjenog peršina, preko toga prelijete 7 dkg vrele masnoće/masti, krupicu ovlažite kipućom goveđom juhom i oblikujete dosta velike okruglice.

Okruglice od krumpira

Kuhane. Izrađenoj smjesi od 6 dkg maslaca i 3 jaja dodate snijeg od 3 bjelanjka, sitno isjeckani peršin, 20 dkg naribanog ili protisnutog brašna tog krumpira, sol, nekoliko žlica krupice ili brašna i toliko mrvica, da možemo od tijesta oblikovati male okruglice koje tek na kratko kuhamo u juhi ili osoljenoj vodi.

Pečene: 6 krumpira srednje veličine skuhamo, zgnječimo i kad se ohlade izradimo sa smjesom od 5 dkg maslaca, 3 žumanjka, soli i malo brašna. Oblikujemo vrlo male okruglice, uvaljamo ih u jaje i mrvice, pečemo na masti i stavljamo u smeđu riblju juhu i sl.

Nabujak od krumpira

Na 6 dkg maslaca pržimo luk i peršun, izradimo smjesu s 3 žumanjka, zatim dodamo 1 dl brašna, soli i nekoliko kuhanih i zgnječenih krumpira, time punimo nisku posudu i pečemo.

Nabujak od žemički/žemlji

Uklonimo koricu sa 20 dkg žemički, sredinu omekšamo u otprilike 3 del mlijeka zatim izradimo smjesu od 7 dkg maslaca s 3 žumanjka, umiješamo usitnjene žemičke, sitno isjeckan peršin sol i snijeg od 3 bjelanjaka, a ako je premekano, dodate još mrvica, to stavite u plitki kalup kojega ste dobro namazali i posuli mrvicama, da sloj bude debljine prsta, te pečete.

Nabujak od mozga

U mlijeku omekšate oko 15 dkg sredine žemički, protisnete ih, (usitnite) i miješate sa izrađenom smjesom od 5 dkg maslaca i 3 žumanjka, zatim dodate soli, snijeg od 3 bjelanjaka i propasirani mozak, pirjan na masti s peršinom, time punite kalup posut mrvicama i kuhate na pari 3/4 sata, ili pečete i služite uz bistru juhu.

Nabujak od graška

Izradite jednaku smjesu kao kod nabujka sa mozgom, isto tako umiješate žemičke i kuhani zeleni grašak koji propasirate.

Okruglice od mrvica

Izradite smjesu od 5 dkg maslaca, koštane srži ili goveđeg loja s 3 jaja, umiješate toliko mrvica od žemički, da smjesa bude vlažna, osolite i ostavite neko vrijeme da stoji.

Foto: cofkocof/Shutterstock