Starost kod pasa

stari pas

Kako bi zadnje godine vašeg najboljeg prijatelja bile što ljepše, te kako bi se vi sa svojim najboljim prijateljem lijepo proveli do zadnjeg trenutka, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koje trebate obavezno napraviti ako imate starog psa.

Kako godine prolaze i kako dolazi starost kod psa, pas se sve više počinje bojati, te mu je potrebna vaša pažnja i ohrabrenje. Koliko god kroz svoj život vaš pas bio hrabar, ili spavao sam, te se nije bojao nekih situacija, sada se to vrlo vjerojatno promijenilo. To vas ne mora čuditi jer je to normalno, i jedino što vi trebate napraviti kako bi vaš pas bio sretan je posvetiti mu veću pažnju, te ga shvatiti i pomoći mu da osjeti sigurnost.

U starosti se psima sve češće javljaju problemi sa bolnim zglobovima što je normalno, i za što trebate zatražiti od veterinara da vam prepiše adekvatnu terapiju, a kako bi te bolove u zglobovima spriječili bitno je da svom psu od mladih dana dajete dodatke s prehranom koji poboljšavaju stanje zglobova.

Isto kao i ljudi, kada psi ostare zaboravljaju neke uobičajene stvari iz svoga života, kao primjerice neka od pravila vašeg suživota, a znaju i zaboraviti i ljude koje poznaju. Vi im morate u tim trenucima pomoći da se sjete i ohrabrivati ih.

Najvažnije u suživotu sa starim psom, je da mu pružite dovoljno ljubavi i brige, čak i više nego što ste mu pružali kroz život jer mu je to sad važnije nego ikada prije u životu.

Starenjem pas počinje gubiti sluh i vid, na vama je da to primijetite na vrijeme i da prije nego se to dogodi, pripremite svog psa na lakši način života kada dođe do toga. Dok vaš pas ne izgubi sluh u potpunosti, naučite ga da vas primijeti kada ga zovete, tako da mu uvijek pokazujete jedno te istu radnju, na taj način će znati kada ga zovete, pa čak i onda kada u potpunosti izgubi sluh. Ukoliko dođe do gubitka vida, olakšajte mu prostor u stanu, tako da mu ne remetite razmješataj po stanu, nego da uvijek bude isti kako bi se on bolje snašao.

Autor: A.Z., Foto: cahdequech/freeimages