Kineski horoskop – jedan od najstarijih i najpoznatijih horoskopa

kineski-horoskop
Foto: Pixabay

Većina nas dok čita novine voli škicnuti i u rubriku horoskop, kako bi nas eventualne dobre vijesti ohrabrile. Ili da za loš period možemo optužiti – raspored zvijezda. Oni iskusniji na Internetu provjeravaju jedan od mnogobrojih osobnih horoskopa koji su nam dostupni kao na dlanu. Među svim silnim vrstama horoskopa, jedan koji se ističe, ako ništa drugo, onda barem zbog specifičnih znakova, je kineski horoskop.

Kineski horoskop spada među najstarije i najpoznatije horoskope. Dvije su teze nastanka ovog horoskopa. Prema jednoj teoriji Buddha je pred smrt pozvao sve životinje na ispraćaj, a prema drugoj je pozvao životinje na doček Nove godine, no odazvalo mu se samo dvanaest životinja: Štakor, Bik, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Majmun, Pijetao, Pas i Svinja. Kako bi nagradio životinje zbog toga što su se odazvale pozivu, odlučio je kako će svaka godina dobiti ime po jednom od uzvanika i to onim redom kojim su životinje pristizale.

Kineska Nova godina ne počinje kalendarski, kao u zapadnoj civilizaciji 1. siječnja, već se ona bazira na mjesečevom ciklusu, a početak godine pada u drugom mjesecu ali svake godine na drugi dan. Osim znakova, vrlo su važni i elementi koji utječu na znakove: vatra, voda, zemlja, drvo i metal. Također su važni i polariteti yin i yang, oni su suprotnost, ali su nerazdvojni jer ne mogu funkcionirati jedan bez drugoga.

Uz  sve to, vrlo su važni i takozvani pratitelji, što u našem horoskopu predstavlja podznak, koji ovise o satu rođenja, a dvanaest se znakova izmjenjuje svaka dva sata u danu, počevši od 23 sata. Za tumačenje kineskog horoskopa od velike je važnosti i položaj zvijezda, Sunca, Mjeseca, Jupitera, zvijezde Sjevernjače, a naročito zvijezde sazviježđa Velikog Medvjeda. Kako bi saznali koji ste znak u kineskom horoskopu, za to ćete morati malo kopati po netu kako bi prema tablici mogli vidjeti i tumačiti za svoj znak.

Kinezi su tijekom svoje povijesti, izgradili praznovjeran imidž, astrologe su štovali i ukazivali im veliko povjerenje. Carske obitelji nisu donosile nikakve važne odluke da se prethodno nisu konzultirali sa tumačima horoskopa, vezano za putovanja, brak, rođenje djeteta, te čak i što se tiče najobičnije kupovine. Čak je zabilježen slučaj kada je jedna godina proglašena “ukletom”, a Kineskinje su masovno obavljale abortuse kako bi spriječile “prokletstvo u obitelji”!

Foto: Pixabay