Tumač snova i sanjarica

tumačenje snova
Tumačenje snova, Foto: Sergej Khakimullin/Shutterstock

Tumač snova postaje se lakše kad smo shvatili pojedine simbole i metafore koje izražavaju. Mnogi od njih su zajednički i svima poznati pod nazivom arhetipski simboli. Kako bi uspješno analizirali snove potrebno je razumjeti simboliku. San nikad ne možemo u potpunosti protumačiti. Čak i profesionalni prevoditelji, tumači ne mogu otkriti nešto što je skriveno ispod više slojeva podsvijesti. Zato se preporuča vođenje dnevnika.

Tumač snova

Tumač snova
Foto: Pixabay

Kada tumačimo san važno je uzeti u obzir sve što vam padne na pamet dok spavate. Svaki simbol predstavlja nešto o vama i vašoj situaciji. Čak i najtrivijalnije stvari mogu imati veliki simbolički značaj.

Zato je bitno da u svoj dnevnik zabilježite kako ste se osjećali kada ste se probudili. Isto tako razmislite dali sanjate li uvijek isti san, je li on dio serije snova koji se ponavljaju. To obično može značiti da vas nešto jako muči i da ne znate kako to riješiti.

Tumačenje snova je umjetnost jednako kao znanost. Jednom protumačen san oslobađa psihološku energiju koja može riješiti mnoge životne probleme i donijeti unutarnju harmoniju i blagostanje.

Kada bolje pogledate, tumačenje snova je doista jednostavno. Ono što trebate napraviti je slušati svoje osjećaje, zapitati se što snovi govore o vama i što se događa u vašem životu upravo sada ili u prošlosti.

Sigmund Freud

Kada pričamo o snovima moramo se nadovezati na Sigmunda Freuda i njegovo poznato djelo”Kraljevski put u nesvjesno”, u kojem Freud napušta tehniku hipnoze i primjenjuje metodu slobodnih asocijacija i analize snova.

Vjerovao je da proces mišljenja ne uzima u obzir ograničenja vanjskog svijeta, dapače ignorira ograničenja postavljena vremenom i prostorom. Sigmund Freud se dosta oslanjao na simbole kao direktni pokazatelj onog što sanjamo, kao direktno objašnjenje naših snova.

Dosta nas u svojim snovima traži neko više značenje onog što nam se događa u životu. Kroz različite religije i kulture, za snove se smatralo da sadrže skrivena značenja

Snovi su danas dio mnogih istraživanja i puno je autora posvećeno toj temi, mnogi od njih napisali su nekoliko knjiga na ovu temu. Trebate imati na umu da ne jamči svaka knjiga – sanjarica – ispravno tumačenje. No, možete računati na neke od njih, uglavnom bestselere, kako bi dobili uvid u svoje snove.

Autor: S.Š. Foto: Sergej Khakimullin/Shutterstock