Programi za obradu slika

koza jede sliku

Fotografija je sveprisutan medij današnjice. U 21. stoljeću, postala je jedno od glavnih sredstava komunikacije. Zahvaljujući postojanju društvenih mreža, moguće je zaključiti da je njena popularizacija dosegla svoj vrhunac.

Bilo da se fotografijom želite baviti profesionalno, iz hobija, ili samo uživate u fotografiranju svakodnevnih situacija i objavi istih na društvenim medijima, ovaj članak je idealan za vas!

Zahvaljujući napretku tehnologije, fotografija više nije ono što je bila u prošlosti – digitalizacija nam je omogućila široki raspon kreativnosti pri “kreiranju” fotki. Tako nam internet nudi brojne alate kojima možemo poboljšati vlastite fotografije.

Ipak, u moru aplikacija, programa i alata, lako se izgubiti. Ako u vama dugo čuči maleni kreativac, nebrušeni dijamant, ponavljamo – ovaj članak je idealan za vas! Donosimo vam popis stranica na kojima možete skidati besplatne fotografske sadržaje, a također i najbolje načine za prebacivanje i slanje fotografija te pregled najboljih programa za obradu fotografija.

Vrijeme je da započnemo!

Programi za obradu slika i fotografija

U nastavku vam donosimo vam pregled najboljih programa (i savjeta), pomoću kojih ćete podići kvalitetu svojih fotografija na zavidnu razinu.

Adobe Photoshop

Svi ste barem jednom u životu čuli za Photoshop. Naime, ovaj je program najpopularniji od svih, upravo zato što sadrži najveći broj alata za kreativno izražavanje. Photoshop objedinjuje sve mogućnosti pa je, osim za fotografiju, podoban i za izradu digitalnih crteža, grafičkih radova, 3D umjetnosti, animacija i ostalog.

Također, Photoshop je jedan od najdugovječnijih programa na tržištu te iz tog razloga nije neobično da velik broj kreativaca koristi upravo njega. Ipak, kvaliteta i mogućnosti dolaze s cijenom, tako da je za posjedovanje Photoshop-a potrebno kupiti licencu.

Ako vas je to u startu odbilo, ili ne znate bi li vam se isplatilo kupiti navedeni program, Adobe nudi opciju besplatnog testiranja Photoshop-a, tako da na njihovoj stranici možete skinuti probnu verziju u trajanju od sedam dana. Osim Photoshop-a, isto pravilo vrijedi i za ostale Adobe programe pa u slučaju da ste se (umjesto fotografije) htjeli okušati u kreiranju videozapisa, ili pak najviše volite ilustrirati, mogućnosti su beskonačne! Ok, ne beskonačne – sedmodnevne.

Šalu na stranu, sada ponešto o alatima.

Kao što smo već spomenuli, Photoshop nudi beskrajan broj mogućnosti.

Tako je fotografijama moguće manipulirati na jednostavan način – mijenjati format, boju, kontrast, oštrinu i ostalo. To su nekakve općenite osnove svih programa za uređivanje fotografija. Ali, koliko ste se puta zapitali kako modeli s reklama imaju savršenu kožu, kosu i ten? Ili, ako vam nikada nije bilo jasno kako nastaju nadrealne fotografije, poput onih gdje modeli lebde u zraku, sada znate –  Photoshop ima prste u tome.

Kompleksnost je glavni razlog zbog kojeg je Photoshop idealan program za profesionalce, no ne dajte da vas to spriječi u njegovom korištenju. Nasreću, YouTube je pun “šalabahtera”, besplatnih tečaja u kojima vas profesionalni fotografi (korak po korak) vode do znanja o svemu što želite naučiti prilikom uređivanja vlastitih fotografija. Ako smo vas zainteresirali za Photoshop, ali vas ipak odbija činjenica da nije jeftin, ne brinite, pripremili smo vam i njegove besplatne inačice. Polako, doći ćemo i do njih!

Adobe Lightroom

Kao što je navedeno ranije, Adobe je spojio sve potrebe potrošača time što je proizveo nekolicinu raznovrsnih programa za potrebe svojih klijenata. Iako Photoshop dominira među svim programima za obradu, Adobe je priredio i  program koji je osmišljen upravo za potrebe fotografa – Adobe Lightroom.

Lightroom je jednostavnija (i praktičnija) verzija Photoshop-a, a razlikuje se po  tome što je napravljen isključivo za fotografiju i video. Iz tog razloga, podobniji je za osobe koje znaju što žele i nemaju vrijeme za učenje kako se služiti “šarenim” Photoshop-ovim alatima.

Ipak, nemojte da vas ta jednostavnost zavara – Lightroom nudi širok spektar kreativnih mogućnosti.

Glavni ključ te jednostavnosti, krije se u njegovom sučelju, zahvaljujući kojem vas samo par klikova dijeli od zavidnih fotografija.

Najzanimljiviji dio Lightroom-a su definitivno takozvani “Presets“. Preset-ovi  su nešto poput filtera – unaprijed pripremljene postavke boja, kontrasta, oštrine i ostalih detalja koje olakšavaju uređivanje fotografija. Ako vam se dogodi kreativna blokada pa ne znate u kojem biste tonu uredili fotografiju, preset-ovi su odličan način pronalaska vašeg idealnog stila.

Također, dodatna prednost Lightroom-a leži u mogućnosti skidanja preset-ova s interneta. Brojni popularni  fotografi kreiraju vlastite preset-ove – dakle, ako vam je nečiji način uređivanja fotki posebno „zapeo za oko” i želite da vaše fotografije budu nalik njima, dovoljno je pronjuškati internet i pronaći ćete bezbroj stilova, naravno, uz plaćanje simbolične cijene.

Ipak, ne brinite, uvijek postoje i besplatne opcije. Stranice poput Art of Visuals i DeviantArt često nude besplatne verzije preset-ova. Ali, i bez njih, činjenica jest da je Lightroom dovoljno dobar program za uređivanje fotografija koje će ljudima oduzeti dah. Kao i Photoshop, Lightroom iziskuje posjedovanje licence, ali ga također možete besplatno isprobati na Adobe stranici. Vjerujte nam, nećete požaliti!

Affinity Photo

Ako je ikako moguće pojednostavniti (i pojeftiniti) uređivanje fotografija, s naglaskom na retuširanje lica, kože i izgleda, Affinity Photo je definitivno glavni pobjednik. U usporedbi s Adobe-ovim programima, u omjeru cijene i kvalitete, moguće je reći da Affinity nudi iznimno visoku kvalitetu, za osjetno jeftiniju cijenu naspram Photoshop-a.

Iz tog razloga, Affinity Photo je idealan program za fotografe amatere, koji se u budućnosti žele profesionalno baviti fotografijom, ali i za profesionalce koji jednostavno žele proći jeftinije na tržištu. S obzirom na to da je Affinity Photo po mogućnostima srodan Photoshop-u, on uz pomoć svojih alata omogućuje  veliku  slobodu pri uređivanju fotografija. Kao i Adobe-ove programe, Affinity je također moguće isprobati besplatno, kako biste zaključili je li ovaj program vrijedan vaših novčića.

Besplatni programi za obradu slika i fotografija

Ipak, programi za uređenje fotografija, temeljan su, ali malen sastojak u kreiranju zanosnih fotografija. Za stvaranje nečeg jedinstvenog i drukčijeg, najvažnija je mašta, dok vam novci nisu prijeko potrebni. Internet nudi brojne besplatne mogućnosti za uređivanje fotografija, a mi smo se odlučili za simpatičan program po imenu Gimp.

Gimp

Gimp je jedan od najboljih besplatnih programa za uređivanje fotografija. Alatima je vrlo sličan Photoshop-u, tako da (osim za uređivanje fotografija) može služiti i za izradu grafičkih crteža, 3D efekata, animacija i ostalog. Iz tog razloga, Gimp zaslužuje titulu savršenog programa za sve amatere koji su prvo spremni vježbati pa tek onda zakoračiti na stepenište profesionalizma i odlučiti žele li ići u fotografskom, ili pak nekom drugom smjeru. Štogod vam je na pameti, ovaj program može realizirati, sigurni smo :-). Ako želite proći bez kupovanja programa, a ipak imati sve alate nadohvat ruke, onda je ovo program za vas.

Mobilne aplikacije za obradu slika i fotografija

Ako obožavate fotografirati, ali ne posjedujete fotoaparat, mobiteli su također odlična opcija za fotkanje, pogotovo danas kada je tehnologija toliko napredovala da većina mobitela može bez problema parirati skupim fotoaparatima.

Osim kvalitete, mobiteli su kompaktni i samim time praktični za nositi posvuda. Također, oni nam omogućuju brzinu, da sve što ufotkamo smjesta možemo podijeliti s našim virtualnim prijateljima na društvenim mrežama.

Ipak, svi mi prvo volimo “provući” fotografije kroz kojekakve filtere i urediti ih prije objave. Nasreću, danas postoje brojne mobilne aplikacije uz pomoć kojih je to  moguće izvesti brzo, profesionalno i kreativno. U slučaju da niste čuli za njih, mi vam donosimo najbolje od najboljih:

Facetune

Facetune je mobilna aplikacija koja je primarno okrenuta uređivanju portretnih fotografija i retuširanju istih, iako nudi šarolik spektar alata kojima se možemo služiti u razne svrhe. Naravno, moguće je koristiti samo dio alata bez plaćanja licence za navedenu aplikaciju, ali su se ti alati pokazali uvelike korisnima za različite potrebe uređivanja fotografija.

Ipak, kako je naglasak ove aplikacije na “glancanju” portreta, nije neobično za očekivati da su alati osmišljeni u tom tonu. Iz tog razloga, ova je aplikacija savršena za “peglanje” kojekakvih nesavršenosti, poput problematične kože i tena. Također, uz pomoć ovog softvera, vrlo je jednostavno izmijeniti boju očiju pa čak i preoblikovati dijelove tijela. Imate grbav nos? Niste zadovoljni svojim usnama? Nije da to potičemo (dapače, negodujemo), ali ova aplikacija će to riješiti za čas posla!

VSCO

VSCO je popularna mobilna aplikacija za uređivanje fotografija i videa. Ono što ju čini posebno zanimljivom jest činjenica da je osmišljena kao društvena mreža. Nakon što uredite svoju fotografiju, možete ju podijeliti u vlastitu galeriju. Zatim, postoji i druga opcija, a to je odjeljak za pisanje dnevnika, gdje je (osim fotografija) moguće unijeti i riječi. Također, u besplatnoj verziji, VSCO nudi deset preset-ova namijenjenih samo za ovu aplikaciju. Ipak, priuštite li skuplju verziju, dobit ćete paket od čak 200 raznovrsnih preset-ova.

Snapseed

Snapseed je mobilna aplikacija koja se sastoji od 29 alata te je prvenstveno osmišljena za Android sustave. Ono što ju čini jedinstvenom naspram većine jest činjenica da je moguće napraviti preset i spremiti ga, kako bi ga ponovo mogli iskoristiti na sljedećoj fotografiji.

PicsArt

Ako ste osoba koja se voli poigravati s fotografijama i mijenjati ih u različite stilove, PicsArt je idealna aplikacija za vas. PicsArt je zaista jedinstveno osmišljen softver, koji (čak i besplatan) daje jako puno prostora za kreativnost. Osim što fotografije možete urediti klasičnim alatima koje posjeduju i ostale mobilne aplikacije, PicsArt besplatno nudi određene alate nalik Photoshop-ovim, za profesionalno uređivanje fotografija. Sjećate se primjera osobe koja levitira na vrhu članka? S ovom je aplikacijom i to moguće.

Osim toga, posebna zanimljivost ove aplikacije je to što je moguće dodati razne efekte, naljepnice, okvire i ostalo. Ipak, najbolje od svega je to što jednim klikom bilo koju fotografiju možete pretvoriti u digitalnu sliku, birajući između brojnih umjetničkih tehnika.

Zatim, PicsArt je također osmišljen kao društvena mreža, na kojoj je moguće crpiti inspiraciju od brojnih umjetnika diljem svijeta. Činjenica jest da je ovakva aplikacija sasvim dovoljna i bez „Gold” licence. Ipak, odlučite li ju kupiti, možemo reći da je sve što dobijete samo dodatni bonus već postojećim odličnim alatima.

Quickshot

Quickshot je novopečena aplikacija s kojom je također moguće raditi fotografije koje će se istaknuti na društvenim mrežama. Po opcijama koje nudi, dosta nalikuje na PicsArt, ali je ipak bitna razlika ta što mu bez licence ne može parirati.

Bez obzira na to, postoji jedna ključna posebnost koja ovu aplikaciju čini zanimljivom, a to je nebo. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, možete fotografirati najobičniju fotografiju sivog neba, ali jednim klikom, moguće ga je promijeniti i birati između brojnih besplatnih predložaka fotografija neba. Samo vas klik dijeli od toga da bezličnoj fotografiji prirode udahnete život i napravite fotku vrijednu divljenja!

Ovo su samo neki od brojnih programa i alata za uređivanje fotografija.

Na što treba pripaziti prilikom fotografiranja

Da bi fotografija bila dobra, važno je obratiti pažnju na temelje, to jest na to kako uslikati dovoljno dobru fotografiju. Ono na što treba paziti prilikom fotografiranja je sljedeće:

Kompozicija

Kako bi fotografija bila posebna, vrlo je važno promišljati o tome što stavljamo u kadar. Isto kao što slikar razmišlja o tome što će staviti na platno, fotografija bi trebala biti jednostavna, ali dovoljno kreativna da potiče gledatelja na promišljanje o njoj.

Iz tog razloga, važno je obratiti pozornost na viškove u fotografiji, koji skreću pozornost s glavnog subjekta fotke. To ćemo postići izbacivanjem bespotrebnih detalja koji smetaju estetici fotografije. Primjerice, ako fotografiramo osobu pred bijelim zidom, važno je obratiti pozornost da nema suvislih detalja, poput utičnica, sjena i ostalog.

Također, ako fotografiramo krajolik, moramo paziti da nam je linija horizonta ravna, kako nam se ne bi činilo da kadar „pada” na jednu stranu, to jest da je fotografija uslikana ukoso. Iako nam se na prvu te stvari čine nebitnima, sitnice poput ovih uvelike pripomažu konačnom izgledu fotografije.

Svjetlost

Prilikom fotografiranja, vrlo je važno paziti na doziranje količine svjetlosti koju puštamo u fotografiju, kako fotka ne bi rezultirala preeksponiranošću ili podeksponiranošću. Također, kod fotografiranja modela, vrlo je važno da prilikom igranja sa svjetlom naglasimo pozitivne adute osobe. Tako je, primjerice, osobu s lošijim tenom bolje fotografirati na prirodnoj svjetlosti ili u kontroliranim svjetlosnim  uvjetima, dok bi igranje sa sjenama na njenom licu moglo naštetiti estetici fotografije.

Također, važno je obratiti pozornost na vrijeme u koje fotografiramo, zato što je u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima (pri izlasku i zalasku sunca) svjetlost najpodobnija za fotografiranje. Osim toga, oblačno vrijeme također potpomaže ljepšem tenu, dok su na direktnoj sunčevoj svjetlosti mane izraženije.

Boje i uzorci

Ono što fotografiju čini jako zanimljivim i kreativnim zanimanjem jest to što spaja nespojivo. Ono što u stvarnosti ne bismo pomislili obući ni na kraj pameti, na fotografijama će izgledati spektakularno. Fotografija nam daje mogućnost poigravanja s raznim stilovima. Ipak, ono što je važno, jest promišljati o kontrastima na fotografijama te što zapravo želimo postići.

Ako želimo stvoriti miran i minimalističan ugođaj, trebamo se odlučiti za kombiniranje pastelnih i jednostavnih nijansi, to jest napraviti da je sve u određenom “tonu”. Ipak, ako želimo staviti fokus na određenu stvar, onda je važno birati nijanse koje su u međusobnom kontrastu.

Fokus

Jedna od najvažnijih stavki dobre fotografije, a na koju često nesvjesno ne obraćamo pozornost, jest fokus. Da bismo naglasili određenu stvar, vrlo je važno da je na fotografiji ta stvar u potpunosti izoštrena. Primjerice, ako fotografiramo osobu, od velike je važnosti da nam je fokus na očima koje moraju biti izoštrene, jer je to prva stvar koju ćemo uočiti kada pogledamo fotografiju.

Jednostavno prebacivanje slika i fotografija

 Sad kada ste naučili na što trebate obraćati pozornost prilikom kreiranja fotografije, slijedi još nekolicina savjeta koji bi vam trebali olakšati fotografiranje i općenito objavu istih na društvene mreže. U nastavku se nalaze načini za jednostavno prebacivanje fotografija.

WeTransfer

Trebate poslati veći broj fotografija nekome odjednom? Jedan od najboljih načina za realizaciju tog zadatka jest WeTransfer. WeTransfer je platforma na kojoj je moguće besplatno poslati i do 2GB fotografija. Ono što je vrlo važno jest da je ovim načinom slanja sačuvana prvotna kvaliteta fotografija, što ne vrijedi za sve druge načine slanja.

One Drive

One Drive jest jedan od najpraktičnijih načina prebacivanja fotografija s računala na mobitel. Naime, potrebno je skinuti mobilnu aplikaciju OneDrive na mobitel, povezati ju s računalom i onda su stvari vrlo jednostavne. OneDrive na računalu izgleda poput obične mape, u koju je potrebno samo kopirati fotografije koje želimo imati na mobitelu. Zatim, nakon što se fotografije učitaju, otvaramo aplikaciju na mobitelu i voila! Sve fotke su nadohvat ruke.

Besplatne stranice za skidanje fotografija

U slučaju da ipak nemate oko za fotografiju, a želite svoj “feed” učiniti posebnim, ne brinite, jer postoje ljudi koji fotografiraju umjesto vas i besplatno pružaju svoje fotografije za vaše potrebe! Ovim se načinom “posuđivanja” fotografija najčešće služe mediji. Što ako vam treba fotografija Kine za vijest, a niste bili u Kini? Dovoljno je samo odabrati neku od besplatnih stranica i prelistati galeriju. Sigurni smo da ćete naći ono što vam je potrebno!

Za kraj, priredili smo vam popis nekoliko stranica s besplatnim fotografijama:

A sada više nema opravdanja – fotoaparat u ruke i kreativnost na slobodu!

Foto: realworkhard/Pixabay

Moje ime je Josipa, od milja Jo. "Crazy cat lady", sanjarka, plavuša. Po zanimanju sam diplomirani kulturolog, a ljubav prema umjetnosti pokušavam njegovati u svim sferama života. Vječno razapeta između svoje boemske prirode i lovca na postignuća, u privatnom životu obavljam "full time" posao savjetodavca. Za mene vrijede tri pravila - fotografija, riječ i melodija. Ako pomoću njih mogu nekoga usrećiti (ili nečemu poučiti), blago meni... A i vama!