Kako ukloniti čireve i prišteve

Djevojku muči prišt, Foto: Olga Drabovich/Shutterstock

Čirevi i prištevi su gnojne otekline koje su uglavnom bolne i osjetljive, uzrokovane bakterijskom infekcijom. Ako se pojavljuju često mogu biti znak slabosti imunološkog sustava.

Čirevi se mogu razviti na svim organima ili pod kožom u mekom tkivu. Uobičajna mjesta gdje se pojavljuju su prepone, grudi i desni. Prištevi se, s druge strane, razvijaju na koži oko folikula. Čirevi se od prišteva razlikuju po tome što ne moraju biti vidljivi, kod njih se oteklina tek nazire.

Kako biste spriječili pojavu prišteva ili čireva, najprije ispravite prehranu. Izbacite sve namirnice koje sadržavaju bijelo brašno, zasićene masnoće ili šećer. Hranite se više svježim voćem i povrćem, više boravite na svježem zraku i redovito vježbajte.

Ove pojave se mogu liječiti na nekoliko načina. Obavezno zapamtite da prišt nikad ne smijete istiskivati jer bi vam se infekcija mogla proširiti. Na one prišteve koji sami ne puknu stavite komad tkanine natopljen u vodi i držite na mjestu dok se tkanina ne ohladi. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta.

Pogledajte video, u kojem ćete vidjeti kako sami možete napraviti obloge za prištiće, a sa kojima će prištići brže proći:

Imate li prišt na tijelu, spremite si kupku u koju stavite dvije šake gorke soli i namačite u njoj 15 minuta. Ako vam pukne čir, nemojte se kupati već se tuširajte kako ne biste pospješili infekciju.

Postoji velik broj biljnih preparata kojima možete ublažiti bol ili spriječiti nastanak čireva i prišteva. Topli oblozi od kupusa pomažu u izvlačenju gnoja iz prišteva. Zeleno lišće kupusa uronite u kipuću vodu. Kad se smežura zamotajte ga u gazu i od toga napravite oblog.

Organizam možete ojačati i očistiti od infekcija konzumiranjem češnjaka. Svakodnevno u hranu stavljajte svježi češnjak ili koristite češnjak u kapsulama. Eterična ulja, poput geranijeva ili čajevčeva ulja, imaju isto protuupalna svojstva.

Kako odrediti tip vaše kože i liječiti akne

Važno je znati koji tip kože imate kako bi kasnije mogli koristiti pravilne tretmane koji će pomoći kod boljeg izgleda vaše kože i naravno zdravlja. To možete učiniti tako da si postavite neka od pitanja kao što je:

Prvo, koliko vam često izbijaju akne? Imate li mitesere? Kako vam izgledaju pore? Imate li pojačane linije na licu? Postoje 3 osnovna tipa kože, ali treba isto tako znati da vi možete imati i neku od kombinacija kao što je mješovita koža. Postoji suha, masna i normalna koža.

Svaki tip kože obilježen je pomoću nekoliko bitnih karakteristika kao što je tekstura, proizvodnja masnoće te količina izbijanja akni.

Osobe sa suhom kožom nemaju puno problema sa aknama te isto tako i miteserima. Naimne događa se upravo to da masnoća potiče izbijanje zatvaranjem pora, a miteseri nastaju uzrokovani masnoćom.

U slučaju da imate suhu kožu, događa se upravo to da se ne proizvodi dovoljno prirodne masnoće. Osim što nema toliko akni, suha koža poznata je ujedno i po tome što su pore jedva vidljive. Nakon pranja obično imate osjećaj da je suha i zategnuta. Bore se mogu javiti već u dvadesetima. Ovaj tip kože vrlo lako izgori na suncu.

Osobe sa normalnom kožom povremeno pate od izbijanja akni, a miteseri se većinom pojavlju u tzv. T-zoni. To je područje koje zahvaća širinu nosa i čela, gotovo kao oblik slova T. Pore su većinom vidljive u T-zoni, a koža se osjeća zategnuto nakon pranja, ali uskoro će se osjećati ugodnije u T-zoni zbog stvaranja prirodne masnoće.

Ton kože većinom je svijetao ili srednji, a prve linije pojavljuju se većinom oko očiju. Ovaj tip kože kada je izložen suncu najprije izgori, zatim počinje preplanulost.

Osobe masne kože često pate od stalnog izbijanja akni praćenih miteserima. Pore su najčešće povećane, a i nakon umivanja lice se još uvijek osjeća masnim, područje nosa i čela brzo postaje sjajno.

Ton kože često je maslinast i naginje tamnom. Prve linije na licu obično se i ne pojavljuju do kasne dobi, a masna koža najčešće ostaje usčuvana duže i ne stari brzo kao ostali tipovi kože. Kada je izložena suncu, ova koža rijetko izgori, ali zato brzo potamni.

Nakon što utvrdite koji je vaš tip kože, možete pronaći proizvode razvijene točno za taj tip. Postoji veliki broj proizvoda na tržištu koji se bave svakim pojedinim tipom, a postoje i za kombinirani tip kože. Jednom kada nađete proizvode koji će raditi za vas, možete početi tretirati svoje akne na pravilan način.

Kako istisnuti prišt

Nije nepoznanica kako velik dio nas ne može odoliti, a da ih ne istisne, jer nemamo strpljenja čekati da prođe samo od sebe. Nije pogrešno, ali preporuča se što manje.

Ako vas zanima slijedi nekoliko korisnih savjeta kako to napraviti.

Prvi korak

Temeljito očistite kožu lica na kojoj se nalazi bubuljica mlijekom, gelom ili pjenom za čišćenje lica. Masnoća, znoj i šminka moraju biti u potpunosti uklonjeni s bubuljice.

Drugi korak

Područje bubuljice pređite laganim pilingom kako bi se uklonile mrtve stanice i kožu pripremile za daljnju “obradu”. Na taj će način sadržaj bubuljice lakše izaći na površinu.

Treći korak

Na kažiprste obje ruke, odnosno na prste kojima ćete istisni bubuljicu, stavite izrezane prste gumene rukavice. Tako ćete spriječiti urezivanje nokta u kožu ispod kojih se nalazi mnoštvo bakterija. Zatim na svaki prst stavite papirnatu maramicu.

Četvrti korak

Imate li priliku napariti lice, istiskivanje će biti lakše. Prije nego li krenete istiskivati bubuljicu, nategnite kožu jer će tako dio sadržaja izaći na površinu. Nakon korištenja maramicu odmah maknite dalje od lica.

Peti korak

Nakon postupka lice zaštitite antiseptičkim gelom te stavite masku od čajevca, ili gline koji istovremeno zatvaraju pore i djeluju antibakterijski.

Autor: M.T., Foto: Olga Drabovich/Shutterstock