Kako se riješiti žutih noktiju u trenu

lijepi nokti

Obožavate tamne lakove na noktima i ne možete bez njih. No primjetili ste u zadnje vrijeme kako po skidanju laka nokti više ne izgledaju zdravo, već su poprimili neprivlačnu žućkastu nijansu. To je rezultat toga što nokti upijaju dio pigmenata iz laka. Zanimljivo nosite li često crveni lak veće su šanse za ove promjene na površinskom sloju nokta. Crveni lak sadrži mnogo više željeznih oksida i sličnih obojenih čestica koje prodiru u nokat.

Ako već ne možete bez laka za nokte u tamnijoj boji obavezno ispod njega nanesite tanki sloj podlaka. To može biti i specijalizirani bazni sloj ili samo običan prozirni lak koji će stvoriti zaštitnu podlogu između nokta i pigmenta iz laka i više nikada nećete morati brinuti o ovom problemu.

Također kada je god moguće koristite svjetlije nijanse laka ili ako ne morate ići nikuda ostavite nokte bez laka na nekoliko dana, kako bi mogli disati i odmoriti se. Ako se ipak žuti pigment već pojavio postoji način kako da svojim noktima vratite prirodnu bjelinu.

Uzmite limun, tu višenamjensku namirnicu i superheroja kućne kozmetike, iscjedite ga u posudu i na nekoliko minuta samo uronite nokte u sok. Kiselina iz limuna ima svojstvo izbjeljivanja, pa će na isti način na koji omogućuje stvaranje pramenova na kosi izbijeliti i vaše nokte.

Još jedan odličan i jeftin recept iz kućne radinosti je soda bikarbona. Možete je koristiti samu ili usuti žličicu u već postojeći limunov sok za još jači učinak. Zanimljivo je da i tablete za zubne proteze čine čuda kada se radi o izbjeljivanju noktiju. Samo otopite jednu tabletu u vodi i uronite prste tako da su svi nokti ispod razine tekućine. Ostavite nekoliko minuta i poboljšanje je vidljivo odmah.

Ne želite li ipak eksperimentirati same i treba vam brzo i pouzdano rješenje, moguće je kupiti specijalizirane olovke za nokte kojima samo premažete nokat i žutilo nestaje. Ipak postoji više razloga iz kojih nokat može požutjeti. Što se tiče zdravstvenih razloga poput nedostatka određenog nutrijenta u prehrani savjetujemo posjet liječniku, no na neke stvari možete utjecati i same.

Pušite li već neko vrijeme vjerojatno ste primjetili kako vaši nokti ne izgledaju svježe kao prije. Supstance poput nikotina i katrana, koje se nalaze unutar duhanskoh dima, hvataju se za naše nokte i uzrokuju promjenu pigmenta. Naravno najbolja odluka bi bila prestati pušiti uopće, no ako niste još spremne na tu odluku, pokušajte smanjiti ili barem spustiti cigaretu u pepeljaru ponekad kako je nebi ste čitavo vrijeme držale u rukama. Uživajte u lijepim, zdravim i čvrstim noktima.

 Autor: L.K., Foto: Julia Ivantsova/Shutterstock