Kako ukloniti vosak

Svijeće daju poseban ugođaj i romantiku, no mogu zadati i glavobolju ako puste vosak po našem omiljenu komadu namještaja ili tkanini.

Ukoliko vam je vosak oštetio tepih, uklonite ga na način da na dio tepiha na kojem je vosak stavite novinski papir ili papir za pečenje, pa preko papira pređite vrućom peglom. Pazite samo da novinski papir bude stariji od tri dana kako ne bi ostavio tragove na tepihu.

Pegla isto tako može skinuti vosak sa odjeće, tako da prvo na odjeću stavite novinski papir ili papir za pečenje, a možete i otopiti vosak sa odjeće vrućim zrakom iz fena.

Ukoliko je vosak zakapao stolnjak, stolnjak stavite u hladnjak na 20 minuta, pa vosak skinite sa nekim tupim predmetom. Nakon skidanja voska, još jednom pređite preko stolnjaka vrućom peglom, ali da naravno između pegle i stolnjaka bude papir za pečenje.

Drvene površine poput drvenog namještaja ili podova, od voska može spasiti led. Na svaku mrlju od voska samo stavite kockicu leda i držite par sekundi. Nakon toga vosak uklonite tupim predmetom, na kraju očišćeno drvo premažite uljem.

Vosak sa stakla ili plastike možete ukloniti tako da ih stavite u zamrzivač na nekih 45 minuta, pa nakon toga odstranite vosak. Za skidanje voska najbolje će vam pomoći baby ulje koje trebate pomiješati sa malo vode i premazati preko stakla ili plastike.

Ako vosak kapne na srebro, lako ćete ga ukloniti ako ga stavite u hladnjak na 20-ak minuta. Nakon hlađenja srebra, skinite vosak prstima, a ostatke voska prebrišite vaticom, koju jednostavno natopite u alkohol.

Vosak sa metala ćete najbolje skinuti u toploj vodi. Zagrijte vodu na ugodnu toplinu, pa u nju umočite metal. Ostavite metal u vodi sve dok se voda ne ohladi, kako će se voda hladiti, tako će se vosak otapati. Na kraju prebrišite metal.

Vosak se može skinuti sa svih površina, samo za svaku površinu vrijedi drugačije pravilo skidanja, pa pripazite. Sada kada znate formulu skidanja voska, možete neometano uživati u ugođaju svijeća, bez straha da će vam nepovratno uništiti namještaj :)

Sve naše savjete možete provjeriti i u videu!

Izvor: Ana Zibar, Foto: VikaZayc/freeimages

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najjednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. Osim članaka, snimila sam i razno razna videa.