Savjeti za pletenje

Pletivo je modni artikal. Štoviše, modni krik! S njim kao zanimljivim materijalom računaju veliki modni kreatori – baš kao i obična domaćica koja zvekeće iglama u svakom slobodnom trenutku. Kao i druge vještine, pletenje ima svoje tajne, tehniku i trikove. Ako ste početnik, odaberite jednostavan model i jednostavan uzorak da biste ono što započnete i završili.

Prije nego počnete plesti, izrežite papirnate krojne dijelove, prema svojim mjerama ili mjerama osobe kojoj pletete. Da biste znali koliko morate upotrijebiti za pojedini krojni dio (na primjer, za leđa; prednjicu, polovicu prednjice itd.) početnih očica, nanižite na iglu 20 očica i njima pletite desetak redova. Završite i izglačajte pletivo, prelazeći glačalom preko vlažne krpe. Tek tad ćete imati predodžbu koliko centimetara iznosi, uz istu debljinu vune, tih 20 očica i koliko je očica približno potrebno za pojedini krajni dio. U pletenju uvijek morate računati sa dvije očice više: sa jednom očicom na početku i sa jednom na svršetku igle.

UMNOŽITI braj očica znači jednu istu očicu plesti dva puta.

ODUZETI očice znači na početku svake igle oplesti dvije očice zajedno kao jednu.

KOSO PLETENJE: očice se dodaju ili oduzimaju uvijek na istoj strani pletenja

IZREZ RUKAVA. Neprekidno treba pratiti · papirnati model. Tako ćete shvatiti koliko očica i u kojem ritmu treba u svakom redu oduzimati da bi se postigla potrebna zakrivljenost.

OBLINA VRATNOG IZREZA. Treba se pridržavati također papirnatog uzorka. Najveći broj očica oduzima se ili upliće na prvoj igli, u prvom redu oduzimanja, zatim se dalje u svakom redu, oduzima po jedna očica na svakoj igli.

V-IZREZ se dobiva tako da se pletivo prednjice podijeli napola, a sa strane vratnog izreza na svakoj se igli oduzima po jedna očica, sve dok se ne stigne do ramena.

OBRUB OKO V-IZREZA. Iglama se izvuku očice oko vratnog izreza i pletu rebrastim bokom (1 očica pravo, 1 očica krivo), oduzimajući na dnu V-izreza po 2 očice na svakoj igli.

PATENTNI ZATVARAČ se prišiva na izrez koji se dobiva tako da se pletivo podijeli napola i svaka se strana plete posebno posebnim klupkom vune, oduzimajući po 1 očicu sa strane u svakom redu.

OKOMITO POSTAVLJENA RUPICA izrađuje se tako da se pletivo podijeli napola, svaki se dio plete posebnim klupkom u visini koja je određena visinom, odnosno veličinom rupice. Nastavlja se dalje plesti zajedno, a rupica se poslije izradi vunom.

VODORAVNO POSTAVLJENA RUPICA izrađuje se tako da se upleću odgovarajuće očice za onoliko koliko iznosi širina rupice. Na slijedećoj igli očice se pletu normalno.

VODORAVNO UREZAN DŽEP izrađuje se isto tako kao što se izrađuje jedna veća vodoravno postavljena rupica za dugme. Naravno, broj upletenih očica odgovarat će mjeri džepa.

OKOMITO UREZAN DŽEP izrađuje se kao okomito postavljena rupica za dugme, samo, naravno, veća.

Foto: drohn/Shutterstock