Bodovi za izradu odjeće

Djevojka u zimskoj odjeći, Foto: Lucky Business/Shutterstock

Da biste sami uredno izradili bilo koji odjevni predmet, morate znati bodove koji se upotrebljavaju u šivanju i koji su svakako ljepši ako se izrađuju rukom. Način spajanja pojedinih krojnih dijelova ili izrađivanja šavova i poruba može ukrasiti ili unakaziti odjeću. Neuredno izrađen šav na haljini oduzima joj ljepotu. Evo najjednostavnijih bodova za šivanje, bez kojih nema uredno obavljena posla.

OBIČAN BOD: upotrebljava se pri jemčenju i nabiranju tkanine, zatim da bi se privremeno spoj ili krojni dijelovi pripremili za probu. Izrađuje se tako da se ubodom izmjenično zahvati nekoliko niti tkanine odozdo, pa odozgo.

BOD ŠIVAĆIM STROJEM: prošiva se trostruko uzeta tkanina. Presavitak oko 5 mm i širi porub.

KOSI RUBNI BOD: ovaj se bod izrađuje rukom. Porub se pravilnim kosim bodovima prišiva za podlogu tkanine.

UVOJITI BOD: uz pomoć palca i lijeve ruke uvije se kraj tkanine pa se zatim prišiva za tkaninu sitnim uvojitim bodovima.

ZUPČASTI BOD: rub se opšiva zupcima nejednake dužine, zatim se s gornje strane opšiva vjenčićima.

SLOŽENI SPOJNI BOD: njime se spajaju dijelovi posteljnog rublja, stolnjaka i sl. Ovakav je šav izrazito plosnat. Za njegovu izradu upotrebljava se čvrst i otporan konac.

KRIŽNI BOD: primjenjuje se na teškim punijim tkaninama.

POLUMJESECI: tkanina se porubi oko 5 mm, zatim se na tom porubu izrađuju mali polumjeseci tako da se koncem stegne rub u pravilnim razmacima. Ovaj je bod vrlo dekorativan i često se upotrebljava za ukrašavanje i porubljivanje intimnog rublja.

SPOJNI KOSI BOD: upotrebljava se za spajanje dva ruba tkanine. Izvodi se od lijevog udesno. Njime se našiva čipka na tkaninu.

DVOŠAV ILI FRANCUSKI ŠAV: njime se spajaju fine tkanine, niti kojih se lako razilaze ili rasipaju. Dva kraja tkanine se spoje na pravoj strani, zatim se tkanina usko uz rub odreže, prevrne i s druge strane prošije što bliže rubu.

Foto: Lucky Business/Shutterstock