Kako se ispravlja ekstremno visoka dioptrija

žena na razgovoru kod doktor
Žena na raugovoru kod doktora, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Ugradnja intraokularnog leće u oko je metoda koja trajno poboljšava vid. Ovom metodom se dioptrija uspješno umanjuje ili eliminira u potpunosti. Ako imate ekstremno visoku dioptriju, kod vas nije moguća laserska korekcija već je optimalno rješenje ugradnja leće. Ova metoda korigira dioptrije od -20D do +10D što obuhvaća širi opseg dioptrije od laserskih metoda LASIK i PRK.

Ugradnjom leće se rješava kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Ukoliko je pacijent istovremeno kandidat za lasersku intervenciju i ugradnju leća, savjetujemo da odluku donosi uz konzultiranje sa svojim oftalmologom.

Metoda ugradnje leće je najbolje rješenje za određen broj ljudi sa specifičnom rožnicom ili s nekim drugim očnim bolesti poput katarakte.

Ishod ove intervencije je poboljšan vid i smanjena ovisnost od naočala i kontaktnih leća. Intraokularna leća je minijaturna, umjetna leća koja se ugrađuju u oko pri čemu korigiraju dioptriju, a da pritom ne smetaju ili žuljaju. Ugrađena leća postaje trajni dio oka i ostaje tu doživotno.

Ovu intervenciju izvodi iskusni očni kirurg na vrhunskom ultrazvučnom aparatu. Intervencija traje 20-ak minuta i potpuno je bezbolna za pacijenta jer se radi u lokalnoj anesteziji.

Anestezija se prima u obliku kapi. Kirurg formira na rožnici mikro rez od oko 2,5 mm i kroz njega implantira intraokularno leću.

Ova umjetna leća ispravlja refraktivnu grešku tako što preuzima funkciju prirodne leće. Pacijent ovom operacijom dobiva izvrstan vid i na daljinu i na blizinu bez nošenja naočala.

Danas su intraokularna leća moderna i fleksibilna. Postoje dvije tehnike ove intervencije, ugradnja leće uz očuvanje prirodnog leće ili potpuna zamjena prirodne leće oka umjetnom.

Autor: Jelena Đuriček  Foto: Monkey Business Images/Shutterstock