Kako se dobro odijevati

Cura bira odjeću, Foto: sheff/Shutterstock

Lako se je oblačiti po modi, ali je teško biti dobro odjeven. To zahtijeva poznavanje vlastitog tijela i kritički odnos prema njemu. Slijepo pokoravanje pomodnom znači pomanjkanje mašte.

Bezbroj načina odaju stupanj civiliziranosti ali moda je svakako najosjetljiviji i najvidljiviji. Način odijevanja je, dakle, ponos žene, izraz njene ličnosti i odraz njenog duha. Za muškarca vrijedi isto.

Danas je moda toliko dinamična da briše i tako već nestale granice godina. Osjetiti što se može i što se smije, ostaje u okviru sposobnosti svake pojedine žene. S modne točke gledišta nema mladih i starih žena; ima samo žena koje se znaju obući i onih koje to ne znaju, odnosno ne znaju dobro.

Tajna dobrog odijevanja isključivo je tajna pravilnog izbora. Ništa nas ne obavezuje da u cjelini prihvatimo modu trenutka. Ako ne odgovara linija, treba preuzeti detalj. Pametnoj ženi moda je uvijek više prijedlog nego zapovijed. Ma koliko bila moderna široka ramena, žena prirodno jakih ramena neće podleći tom modnom hiru, niti će žena niska i kratkih nogu prihvatiti modu dužih sukanja.

U općem naći individualno, to je moto kojim se treba rukovoditi. To se može jedino onda ako se poznaju prednosti i nedostaci tijela, i ako općenito zna kako može jedno istaknuti a drugo prikriti. Tu nimalo laku igru može svladati samo onaj tko poznaje općenita pravila koja vrijede za pojedini tip. » Svrstavanje « u određenu kategoriju postaje tako prvo slovo modne abecede.

Foto: sheff/Shutterstock