Kako rezati mlade voćke i savjeti za zelenu rezidbu

stablo-jabuke

Orezivanje voćaka jedan je od najvažnijih poslova u voćarstvu ako želite uzgojiti rodne voćke kvalitetnih plodova čije je branje olakšano. Orezivanje voćaka preporučuje se tijekom njihovog mirovanja, najčešće tijekom zime, odnosno uvijek prije izbijanja prvih pupova.

Rezidbom voćaka oblikujemo voćke te održavamo njezin optimalni uzgojni oblik. Njome možemo regulirati rast te zadržati postojanu rodnost voćaka. Većini voćaka odgovara rezidba, ali bitno je znati kada je najbolje vrijeme za njezino provođenje. Naime, što će se kasnije voćka orezivati, to će rezidba za nju biti veći šok.

Kako obaviti pravilnu rezidbu voćnjaka

Rezidbom voćaka valja ukloniti sve grane koje se križaju te one koje su oštećene i suhe. Nakon toga slijedi odstranjivanje svih nerodnih izboja. Krošnja bi nakon rezidbe trebala biti prozračna kako bi u nju ravnomjerno mogla ući svjetlost potrebna za razvoj vegetacije.

Za vrijeme rezidbe preporučuje se ostaviti mješovite srednje jake grančice. Rodne graničice kod koštunjača se zovu ljetorasti, štrljci i mješovite grančice. Ljetorasne grančice najčešće su duge od 30 do 40 centimetara, a cvjetove nosi uz cijelu svoju os. Na njima nastaju plodovi male do srednje krupnoće. Štrljci predstavljaju 6 do 7 cvjetnih pupova i okružuju jedan drvni pup koji se nalazi na vrhu. Zovu se kitice i mogu biti plodne čak do 40 godina.

Štrljak je obično dug svega nekoliko centimetara kod kojeg obično nakon treće godine vršni pup prelazi u mješoviti pup. Stapka je rodan dio voćke koja se razvija na starim štrljcima. Kako na njoj ne bi došlo do pretjerane rodnosti, kod rezidbe ih moramo prorijediti.

Mješovita grančica je različite duljine pa može biti i dugačka i do jednog metra. Bočni pupovi koji se nalaze na njoj mogu biti mješoviti ili drvni.

Za provođenje rezidbe trebat će vam škare, pile i noževi. Alat uvijek držite dezinficiranim i čistim kako ne bi prenijeli bolesti i štetnike. Koristite škare koje imaju dugačke ručke, fiksni krak te jednu ili dvije oštrice.

Rezidba se obavlja tako da rez na grani ne smije biti preblizu, ali niti predaleko od samog pupa. Ako se krošnja želi proširiti, rezidba se obavlja iznad pupa koji je okrenut prema van. Rez mora biti načinjen koso i to prema suprotnoj strani od koje se nalazi pup.

Kod piljenja debljih grana preporučuje se započeti rez s gornje strane te ga nastaviti s donje i to nekoliko centimetara. Nakon toga, rez ponovo nastavljamo s gornje strane, sve dok granu potpuno ne odrežemo.

Jabuke, dunje i kruške (jabučaste vrste) rode na ljetorastima ili na jednogodišnjim izbojima, a duljine pola metra na kojoj se na vrhu nalazi jedan mješoviti ili cvjetni pup, dok se drvni pupovi nalaze duž samog izboja.

Neke sorte voća kao što je na primjer viljamovka, rode isključivo na ljetorastima.

Rezidba mladih voćaka

Rezidbom mladih voćaka u startu želimo uzgojiti voćku koja će imati dobro raspoređene grane kako bi mogla nositi plodove kada uđe u plodnost. Zbog toga, postoje podloge slabije bujnosti koje će omogućiti rani ulazak voćke u rod zbog čega se rezidba za oblikovanje krošnje radi u kombinaciji rezidbe za rod. U tom slučaju plodovi se dobivaju ranije.

Voćke se prikraćuju u manjoj mjeri, a prednost je rezidba tijekom vegetacije, odnosno zelena rezidba. Višak mladica se uklanja ili pincira onda kada one nisu narasle više od 5 do 10 centimetara. Pinciranje se ponavlja kada pupovi ponovo potjeraju.

Zelena rezidba voćaka

Zelena rezidba voćaka najčešće se provodi među mladim voćkama i među voćkama u rodu, a od voćnih vrsta najčešće kod bresaka. Zelena rezidba obavlja se tijekom rodnosti stabala, a rez učinjen u pravo vrijeme može znatno produljiti i povećati rodnost voćaka.

Kod voćaka koje imaju previše ljetorasta, uklanjaju se pri samoj osnovi. Plodnjak kojim nastaje razgranjenje se razvija iz grane na kojoj su cvjetovi. On je odebljan zbog zaliha hraniva, a drvni pupovi kojih ima pri osnovi, razvijaju se u ljetoraste. Rezultat svega navedenog je rodna grana.

Rezidbu nije lako provesti, a česte su i greške. Najčešće se obavlja prejaka rezidba koja za rezultat ima preveliko smanjenje lisnate površine. Uz to, rezidbom se pogrešno uklanjaju izboji zbog kojih nastaje pogrešno oblikovana voćka. Stoga se preporučuje da rezidbu uvijek obavi stručna osoba koja će pravilno orezati voćke i podučiti voćare amatere. Da biste pravilno održavali i njegovali voćke, važno je znati i kada se obavljaju radovi u voćnjaku.

Autor: M.L., Foto: Catalin Petolea/Shutterstock