Dlakavost kod žena

lasersko uklanjanje dlačica

Pretežito tamnopute žene imaju problema s prekomjernom dlakavošću i vode rat s dlakama. Srećom, postoji mnogo vrsta depilacija, koje uključuju i one trajne pa je taj problem danas jednostavnije riješiti nego što je bilo prije.

Prekomjerna dlakavost označava prekomjeran rast dlaka u žena koji nastaje zbog različitih uzroka. Može biti posljedica povećanog izlučivanja muških spolnih hormona uslijed poremećaja funkcije nadbubrežen žlijezde ili jajnika.

Povećana dlakavost postaje primjetna tijekom puberteta jer je upravo tada doba kada se muški spolni hormoni počinju lučiti i u dječaka i kod djevojčica.

Za dlakavost ili hirzutizam je karakteristična pojava dlačica iznad gornje usne, na donjem dijelu trbuha, a u jače izraženoj dlakavosti ona može obuhvatiti i područje brade, donji dio leđa, podlaktice i potkoljenice.

Prekomjerna debljina također može potaknuti androgen koji pak potiče i dlakavost!

U žena koje boluju od policističnih jajnika često se, uz neredovite menstruacije, nalazi i izraženija dlakavost. No, za pojačan rast dlačica nije odgovorna isključivo razina androgena, već i osjetljivost kože, odnosno folikula dlake na androgene, koja se razlikuje od osobe do osobe.

Povećana se dlakavost može i naslijediti kao obiteljska značajka, a posebna je karakteristika zemalja mediteranskog podneblja. Isto tako, i neki lijekovi mogu uzrokovati prekomjernu dlakavost, npr. to su glukokortikoidi.

Rješenje za prekomjernu dlakavost

Mehaničko uklanjanje dlačica kao što je brijanje žiletom, depilacije kremama ili voskom, te uklanjanje dlačica elektrodepilacijom, ne rješava sam problem prekomjerne dlakavosti, tj. ne utječe na uzrok.

Do poboljšanja uzroka dlakavosti može dovesti regulacija androgena putem kombinacije lijekova i mehaničkog uklanjanja.

Najteže je riješiti problem dlačica na licu jer se one povlače sporije i potrebno je strpljivo čekati da se dođe do zamjetnog rezultata. Trajnije rješenje postiže se laserskim zahvatima.

Iako su oni optimalno rješenje, problem je njihova cijena jer koštaju i po nekoliko tisuća kuna. No, nasreću, mnogi saloni već sada nude plaćanje na puno rata, a i često se ponuda skidanja dlačica putem lasera nudi na raznim portalima. Na njima možete naći salone koji imaju akciju skidanja dlačica laserom, pa je u vrijeme akcije cijena i do 80% niža. Svakako se isplati raspitati i pogledati, pa s vremenom riješiti problem dlakavosti!