Kako ostati smiren s djecom

kako ostati smiren s djecom

Koliko god to roditelji ne željeli, oni se ipak s vremena na vrijeme moraju pripremiti na razdoblja i situacije, kada će im djeca odgovarati s ne i kada će raditi sve protiv njihove volje. Takva razdoblja u odrastanju su potpuno normalna i na njih se treba naviknuti.

Kako bi se što bolje znali snalaziti u tim trenucima, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta. Kada se nađete u situaciji da vas dijete izbaci iz takta, savjetujemo vam da prvo duboko udahnete i da se pokušate smiriti koliko god je to moguće.

U tim trenucima je najbolje da šutite, i tek kada osjetite da ste se dovoljno smirili, da ne reagirate agresivno, možete se obratiti djetetu.

Kada se nađete u situaciji da se loše osjećate u vezi ponašanja svog djeteta, te kada ne vidite izlaz, bilo bi najbolje da nazovete nekoga tko vam je blizak.

To može biti vaša mama, sestra, baka, ma tko god, samo da se malo olakšate. Najbolje bi čak bilo kada bi se našli na kavi s prijateljicom, koja dijeli slične probleme kao i vi jer ima djecu. Samo ona će vas u tim trenucima potpuno razumjeti, pa bi bilo dobro kada bi se toj osobi otvorili, vidjet ćete koliko će vam biti lakše nakon razgovora.

Ukoliko vam niti duboko disanje ne pomogne u kritičnim situacijama, savjetujemo vam da se udaljite od djeteta, ukoliko je to naravno moguće i ukoliko je dijete u sigurnoj sredini, te mu se ništa ne može dogoditi, te da uzmete par minuta za sebe, kako bi se sabrali.

U tih par minuta što se udaljite, radite bilo što, što vas u kratkom roku može smiriti. Umijte se hladnom vodom, slušajte glasno muziku, lupajte u jastuk, ma što god iz vas izbacilo ljutnju i bijes koji trenutno osjećate.

Ako dobijete potrebu da budete sami, ne morate se zbog toga osjećati loše. Biti sam u nekim trenucima je zapravo ono što je potrebno svakom čovjeku, posebice roditeljima s malom djecom, zato bez imalo grižnje savjesti nađite vrijeme samo za sebe. Tako ćete biti sretniji i imat ćete više strpljenja za cijelu svoju obitelj.

Autor: A.Z., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock