Kako sklopiti dječja kolica

kako sklopiti dječja kolica

Dječja kolica osmišljena su kako bi mogla na što udobniji način prevesti dijete. Baš kao i na invalidskim kolicima tako se i na dječjim kolicima najslabijom točkom smatra mehanizam za sklapanje, kočnice i kotači. Važno je odabrati najbolja dječja kolica i pritom naučiti kako ih sklopiti.

Kolica na kojima je jasno naznačeno da se mogu sklopiti, a da to nije moguće napraviti, mogu uzrujati svakog roditelja. Dogodi li se da se kolica ne mogu sklopiti potrebno je provjeriti strši li jedan dio i pritom sprječava li dijelove okvira da prođu jedan uz drugi. To bi mogao biti predmet koji se nalazi uz tkaninu kolica ili u košarici ispod kolica.

Bilo bi dobro pažljivo proučiti svaki dio metalnog okvira kao i kvačice te uz pomoć kliješta izravnati sve kvačice koje su se možda savile. Ukoliko je okvir iskrivljen, bilo bi dobro otvoriti kolica i pokušati vratiti početni oblik.

Ako nije moguće uočiti ništa što bi moglo spriječiti sklapanje kolica, kvačice i zglobovi se isto tako mogu zaglaviti i ukrutiti, a pogotovo ako se kolica znaju vani ostaviti. Savjetuje se podmazivanje spojeva i zglobova politurom za namještaj ili aerosolnim sredstvom za podmazivanje.

Nikako nije dobro na silu pokušati sklopiti kolica ako se pritom ne vidi moguća prepreka. Postoji rizik da se slome kolica ili da se ozlijedite na slomljenim dijelovima. Kolica u tom slučaju treba odnijeti u trgovinu u kojoj su kupljena i potražiti savjet stručnjaka kako bi što prije mogli riješiti problem.

Svaki bi roditelj htio da kolica što duže ostanu čista, a poznato je kako blato, piće i hrana mogu ostaviti trag na tkanini. Ako je moguće presvlake je dobro ukloniti i oprati u mašini na hladnom programu nakon čega ih treba dok su još mokre navući na kolica kako se ne bi stisle tijekom sušenja.

Ukoliko ne postoji mogućnost skidanja presvlaka, možete ih očistiti toplom vodom te blagim sredstvom za pranje i četkicom koja će očistiti kutove i šavove. Četku je potrebno umočiti u toplu vodu i na taj način skinuti prljavštinu s naramenica i remenja.

Neka kolica u kojima ćete voziti dijete budu sigurna, čista i lijepa. Na kraju priče nije svejedno u čemu će se mališani voziti.

Autor: S.Š., Foto: Olga Sapegina/Shutterstock