Kočnica na dječjim kolicima

kočnica na dječjim kolicima

Sjedeća dječja kolica kao i kolica za novorođene bebe osmišljena su tako da bi se njihovi putnici u njima mogli udobno osjećati te da bi roditelji bili uvjereni da su im djeca sigurna. Ali baš kao i na invalidskim kolicima, tako i na dječjim kolicima treba obratiti pozornost na kočnicu, mehanizam za sklapanje i kotače.

Kupili ste dječja kolica i nakon nekog vremena ste primijetili da ne radi kočnica? Postoji nekoliko razloga zašto kočnica na dječjim kolicima ne radi, pa tako razlog mogu biti kamenčići koji su se mogli zaglaviti u kočničkom mehanizmu. Kako bi uspjeli osloboditi mehanizam, bilo bi dobro pronaći stari odvijač uz pomoć kojeg ćete uspjeti riješiti problem.

Ako imate kolica na kojima se kočnica aktivira uz pomoć noge, savjetuje se da provjerite kočnički sklop. Kamenčići ili blato mogu zapeti između zubaca. Sve smeće koje pronađete moći ćete očistiti upravo uz pomoć odvijača.

Kočnice na kolicima treba održavati kao i na biciklu te drugim prijevoznim sredstvima. Kolica čije kočnice imaju ručice poput bicikla, zahtijevaju otpuštanje ili zatezanje sajle pomoću matice koja se nalazi na mjestu gdje se spajaju ručica kočnice i sajla. Ako se sajla iskrivila nažalost nećete moći puno toga napraviti jer takva šteta zahtijeva novu sajlu.

Postoje kolica na kojima se sajla može namjestiti pomoću vijka koji se nalazi uz kočnicu na sajli. Vijak je potrebno okrenuti kako bi mogli provjeriti rad kočnice.

Kočenje ne podrazumijeva samo kočnicu nego cijeli kočnički mehanizam koji tijekom kretanja može zahvatiti i kotač te uzrokovati cviljenje ili škripanje.

Ako želite što prije riješiti problem potrebno je provjeriti je li ručka od kočnice opuštena te u kakvom je stanju sajla, ako ju kolica imaju. Nju je potrebno prema priloženim uputama zategnuti sve dok više ne čujete škripanje. Na kraju možete provjeriti matice i vijke kočnice, jesu li dobro zategnuti, a ako nisu potrebno ih je učvrstiti.

Dječja kolica izložena su poput putnih torbi velikom naprezanju i nije čudno ako u jednom trenutku više ne funkcioniraju kao kada ste ih kupili. Dobro je što im uz nekoliko korisnih savjeta možete vratiti učinkovitost kao kada su bila nova.

Autor: S.Š., Foto: Vladislav Gajic/Shutterstock