Kako oprostiti prevaru

žena i muškarac

Ako ste se našli u ovoj situaciji, zasigurno vam nije nimalo lako. Vjerojatno jako volite partnera, a saznali ste ili vam je priznao, nevjeru. Što je ispravno učiniti u ovoj situaciji? Razapeti ste između osjećaja ljubavi, povrijeđenosti i tuge i vjerojatno se pitate ima li smisla nastaviti vezu. I kako nastaviti dalje?

Za početak, pokušajte saznati koji su razlozi prevare. Popričajte s partnerom. Neka vam sve objasni jer imate pravo znati. Radi li se o avanturi za jednu noć ili usporednim odnosom i vezom s trećom osobom vama iza leđa. Te koji su pravi uzorci. Možda znatiželja, manjak strasti ili višak alkohola? Iako vam se svi razlozi čine neutemeljeni, ipak ih je važno razlikovati.

Te dvije stvari bi uvelike morale utjecati na vašu odluku. Iako ne postoji opravdanje niti za avanturu za jednu noć, ali ipak morate uzeti u obzir da je to ipak na neki način blaža prevara. Ako ste partnera ulovili već par puta u prevari, teško da će se on zadržati na tom broju. Pogotovo kada vidi da mu vi svaki put opraštate. Dakle, razmislite dobro ako se radi o serijskom preljubniku i izađite iz takvog odnosa na vrijeme.

Nakon toga, preispitajte se koliko ste dobili u tom odnosu i na temelju toga, zaslužuje li vaš partner oprost. Morate biti svjesni činjenice da se kod prevare radi o velikom emocionalnom stresu za vas koji će sigurno ostaviti posljedice. Zapitajte se možete li se nositi s tim u budućnosti.

Bitna stvar je također vidjeti u kakvom je stanju partner. Je li mu jako žao zbog učinjene prevare i pokazuje li znakove kajanja i željenja. Ako se vidno kaje, znači da je osvijestio svoju grešku i spreman je uložiti trud za nastavak veze. Isto tako odmah ga pitajte što bi učinio da se nađe još jednom u takvoj situaciji.

Nakon toga uzmite vremena za sebe. Budite neko vrijeme jedno bez drugoga da u miru možete razmisliti o svojoj odluci. Kada zaključite da je vrijeme da se nađete sa svojim partnerom i popričate o svemu, učinite to. I bez pritiska vremena. Uzmite onoliko vremena koliko vam treba.

Ako ste odlučili oprostiti prevaru, morate znati da nema nastavka stare veze. Toga dana počinjete graditi vezu ispočetka. Poradite na povjerenju, puno pričajte o svemu i iznesite svoje zahtjeve i očekivanja koja ćete imati. Zatomite stare osjećaje i nemojte više spominjati tu temu. Pa čak i ako naiđete na žešću svađu ili sukob, tema oko učinjene prevare se više ne bi smjela spominjati.

Autor: M.L., Foto: Martin Novak/Shutterstock