Kako obnoviti staro posuđe

kako obnoviti staro posuđe

Brojni kuhinjski uređaji, bijela tehnika te posuđe olakšavaju posao u kuhinji bez kojih bi bilo teško zamisliti spremanje ukusnih jela. Učestalim korištenjem pećnice, tave, tostera i drugih aparata logično je kako će doći do njihovog trošenja. Dok će se neki odlučiti za kupovinu novih, drugi će pokušati popraviti ono što imaju. Saznajte kako obnoviti staro posuđe?

Imate li možda tavu za koju niste sigurni bi li ju zamijenili novom ili možda pokušali obnoviti? Prije nego odlučite baciti stare tave možete isprobati jedan od trikova za čišćenje nakon kojih će biti moguće njihovo korištenje.

Tragove gorenja koji se nalaze na tavama od nehrđajućeg čelika može se ukloniti tako što će se površina tave oribati uz pomoć sode bikarbone i spužve.

Zagorjela mjesta na tavi mogu se očistiti tako da se ulije malo vode koju će potom biti potrebno zagrijati na štednjaku. U vodu se doda malo soli i makne se sa štednjaka te ostavi preko noći. Sljedeći dan treba samo oribati zaprljana mjesta na tavi te ih na kraju isprati u vodi.

Ponekad ostatke zapečene hrane nije moguće ukloniti osim da se posuđe zagrije u pećnici. To je moguće učiniti s posuđem od lijevanog željeza. Ostalo posuđe na kojem se nalaze ostaci zapečene hrane možete očistiti tako što ćete uliti vode, dodati malo sredstva za čišćenje posuđa i zagrijati smjesu. Potrebno je miješati nekoliko minuta i nakon toga očistiti uz pomoć četkice za zube.

Treba izbjegavati abrazivna sredstva za čišćenje kako se ne bi oštetila teflonska površina.

Pojedini kuhinjski aparati poput sokovnika, blendera ili pekača za kruh ako se ne upotrebljavaju nakon nekog vremena počnu škripati. Najbolji način da se onemogući škripanje je da ih se poprska uz pomoć teflonskog sredstva. Treba paziti jer se ne smije nanositi sredstvo za podmazivanje na bazi ulja.

Uređaj je potrebno isključiti i ukloniti donji poklopac. Sve pokretne dijelove koji se nalaze unutar kućišta treba poprskati lubrikantom za teflon i ponovno sastaviti uređaj. Treba pripaziti da se tijekom špricanja ne zahvate gumeni dijelovi koji se nalaze u kućištu. Hoćete li promijeniti posuđe ili ćete ga koristiti još neko vrijeme, odluka je samo na svakom pojedincu.

Autor: S.Š., Foto: Lana K/Shutterstock