Čišćenje zlatnog i srebrnog nakita

čist i blistav nakit

Posjedujete mnogo zlatnog i srebrnog nakita koji vam puno znači. Za svaki komad vas vežu lijepe uspomene na ljude ili mjesta. Neke od komada možda nosite često, a neke niste izvadili  iz kutijice za nakit čini se kao stoljećima. Na nakitu se, baš kao i na svim drugim predmetima, nakupi prljavština.

Ne da li vam se svakih nekoliko mjeseci nositi zlato i srebro načišćenje u zlatarnu biti će vam drago saznati da brzo i lako tajk proces možete provesti i kod kuće. Vratite svome nakitu stari sjaj uz nekoliko savjeta koji slijede i kada jednom nakupite dovoljno prakse u čišćenju, nikada više nećete morati posjetiti zlatara, naravno osim kako biste kupili neki novi zanimljivi komad.

Za zlatni nakit trebat će vam prvo izvor plamena. Prođite nakitom kroz plamen pazeći da se na zadržavate dugo na dijelovima koji imaju možda neki dragi kamen ili dodatke. Ne brinite se kada zlato poprimi crnu boju, to samo znači da je sva prljavština na njemu spaljena.

Natočite u šalicu za kavu ili čaj nešto solne kiseline, uronite predmete i ostavite ih tri do pet minuta, ovisno kada se odvojio crni površinski sloj. Zatim izvadite predmete. Ako se bojite izlaganju kiselini, možete ih izvaditi i pincetom, iako ovako kratkotrajno izlaganje neće naškoditi koži.

Predmet isperite pod vodom odmah zatim na četkicu za zube ili možda i neku tvrđu ako je posjedujete, stavite nešto deterđenta i istrljajte predmet. Isperite pod mlazom čiste vode i posušite. Odjednom je vaš stari zlatni nakit nevjerojatno sjajan i izgleda kao nov.

Srebro možete čistiti na potpuno isti način kao i zlato uz jednu zamjenu, umjesto keramičkih šalica kiselinu ulijete u neku bakrenu posudu kako biste dobili najbolje rezultate. pripazite prilikom sušenja. Svaki srebrni predmet treba vrlo dobro posušiti jer i najmanja količina vlage ponovo može izazvati oksidaciju. Odlično bi bilo ispuhati predmete fenom namještenim na program za hladan zrak.

Ne brinite se ako će se tokom paljenja predmeta učiniti kao da se potpuno zapalio. Ove plemenite kovine ne gore, gori samo prljavština koja se nataložila na površini, a to vam je cilj. Sretno sa čišćenjem i uživajte u svom blještavom i savršeno čistom nakitu.

 Autor: L.K., Foto: Ben Heysv/Shutterstock