Kako možete znati je li on onaj pravi?

Djevojka i mladić na maturalnoj zabavi, Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock

Saznajte ima li vaša veza budućnost. Budimo realni, pronaći partnera koji vam odgovara i s kojim biste mogli podijeliti život nije lagan posao. Ako ste singl i upravo tražite onog pravog ili ako imate nekog, ali niste baš sigurni je li to to, onda bi vam ovaj tekst mogao pomoći.

Michael Batshaw, njujorški psihijatar koji ima diplome s prestižnih sveučilišta Columbia i University of Pennsylvania, stručnjak za veze i autor knjige “51 stvar koji morate znati prije nego se zaručite” detaljno je istražio što neki par čini kompatibilnim. Ovdje ćemo govoriti o četiri jednostavna koraka pomoću kojih ćete moći ustanoviti je li On pravi muškarac za vas.

Jedna je stvar održavati neozbiljnu vezu s nekim radi zabave, a potpuno nešto drugo kada tražite nekog s kim biste se skrasili. Ako ste singl onda postoji nekoliko kvaliteta koje bi vaš potencijalni suprug trebao imati, a ako ste zauzeti, dužni ste sami sebi (i njemu) te iste kvalitete pronaći i održavati u vašoj vezi.

Iako mi svi imamo vlastite ukuse što se tiče biranja partnera, neke kvalitete su, tvrdi Batshaw, jednostavno univerzalne u dugotrajnim, čvrstim vezama.

Uzmite u obzir njegov posao

Batshaw tvrdi kako vaš partner mora imati karijeru koju vi poštujete (a vi onu koju on poštuje) i koju možete razumjeti. Nije toliko bitno o kojem se poslu radi, neka žena bi se voljela udati za odvjetnika, neka druga preferira policajca…

Kako god bilo, morate voditi računa o tome da je njegov posao (kao i vaš), koji god bio, nešto što će se odraziti na vaš zajednički život. Kao i da taj posao za sobom povlači cijeli niz zahtjeva, iskušenja i pobjeda s kojima se vi morate nositi.

Ako ima posao u kojem puno putuje, hoćete li moći ostajati sama? Kako ćete se nositi s time ako se radi po visokorizičnom poslu, odnosno gdje mu je možda svakodnevno potencijalno ugrožen život? Ako je odgovor negativan, onda on možda nije osoba za vas. Jer što ako on nema nikakvu namjeru mijenjati posao? To može biti samo izvor za mnogo svađa i potencijalni prekid u budućnosti.

Još jedan znak koji je dobar pokazatelj je li On onaj pravi je vaša seksualna povezanost i kompatibilnost. Ako ćemo biti iskreni, onda moramo priznati da kod većine partnera s vremenom dolazi do učmalosti u seksualnom životu. No bez obzira na to je li vaš seksualni život nešto što se dešava bez napora ili nešto na čemu morate raditi, bitno je da osjećate kemiju, privlačnost i obostranu želju da seksualni život održite na životu.

Seks je onaj dio vaše veze koji je čini drugačijom od svih ostalih vrsta veza koje imate s drugim ljudima u svom životu – prijateljima, kolegama… Seks ljubavnu vezu između dvoje ljudi čini posebnom i definitivno je nešto što je potrebno itekako njegovati.

Ptice istog perja

Ako je on zbilja onaj pravi, onda će imati i slične interese kao i vi. U vašoj vezi, iako se vi razlikujete i imate vlastite zanimacije, moraju postojati zajedničke dodirne točke, interesi koji vas povezuju i pomoću kojih provodite više vremena zajedno.

Batshaw ističe kako će se osobe koje su veoma društvene mnogo bolje slagati sa sličnim osobama, nego li s osobama koje su povučenije i privatnije. Ovakva kombinacija može funkcionirati u početku, no s vremenom će se javljati sve više problema.

Važno je i to volite li sličnu glazbu, hranu ili volite li na sličan način provoditi slobodno vrijeme (jeste li aktivniji ili više volite ljenčariti…). Kako god provodite dane, to mora biti nešto sa čime se vaš partner, ako već ne dijeli vaše oduševljenje, onda barem slaže. Inače bi se mogle javiti nebrojene prepirke koje variraju od onih bezazlenih, kao što je recimo odluka kako ćete provesti subotnju večer, do ozbiljnijih koje mogu dovesti do prekida.

Beba faktor

Konačno jedna od najvažnijih stvari prije nego što se zaručite je da dijelite isto mišljenje o budućnosti vaše veze i o tome kako će vaša mala familija izgledati, odnosno hoće li se ona skoro povećavati. Morali biste se slagati oko toga kada želite djecu i koliko djece. Ako se ne možete oko ovoga dogovoriti, to bi moglo kasnije značiti mnogo problema.

Pronaći pravu osobu za brak nije lagan zadatak, ipak je tu mnogo faktora koji se moraju ubrojiti, a čak i ako to mi ne želimo, često i vanjski utjecaji utječu na odnos dviju osoba. S jedne strane morate dobro razmisliti s kim ćete provesti život, s druge strane morate biti svjesni toga da nitko nije savršen, pa ni vi sami, kao i da brak ne ide bez puno posla, odricanja i prilagođavanja.

I zapravo se upravo tu vidi kakva je veza – u trenucima kada se dogodi neki problem. Kako ćete reagirati i prebroditi te teške trenutke u konačnici definira i predviđa vašu sposobnost da ostarite zajedno.

Kako god bilo potrebno je puno hrabrost predati se nekome i poraditi na dijeljenju sebe i svog života s nekim. Isto tako potrebno je puno hrabrosti (u nekim slučajevima još više) da se u slučaju da veza ne funkcionira, krene dalje i pokuša ponovo…

Izvor: zena.hr, Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock