Kako koristiti kondom/prezervativ

Djevojka sa prezervativom u ruci, Foto: Tomas Jasinskis/Shutterstock

Razgovor o prvom seksualnom odnosu među tinejđerima i adolescentima nije nikakva novost pa tako i o prezervativima i na koji način se koristi. Ova je tema nekada bila “zabranjena” u javnosti odnosno o tome se jednostavno nije razgovaralo.

Danas se o ovoj temi raspravlja otvoreno, a neki tinejđeri vole o tome popričati čak i sa roditeljima. Pročitajte par savjeta o tome kako se koristi prezervativ:

Nikada ne preskačite upute koje se nalaze na samom pakiranju. Prije same upotrebe provjerite rok trajanja. Kada ste obavili sve neophodne radnje krenite sa otvaranjem paketa. Foliju pokušajte poderati na nazubljenoj strani.

Kada vadite sam kondom budite jako oprezni kako ga ne bi oštetili noktima ili nekim od oštrih predmeta kao što je nakit, ili piercing.

Bilo koji od partnera može staviti prezervativ na spolovilo u erekciji. Svakako stavite prezervativ prije bilo kakve spolne aktivnosti. Time pomažete u sprečavanju neplanirane trudnoće i zaraze spolno prenosivim bolestima.

Provjerite nalazi li se namotana strana s vanjske strane. Ako se nalazi s unutarnje strane, prezervativ je naopačke. Pritisnite vrh prezervativa da spriječite ulazak zraka u prezervativ.

Dok pritišćete vrh, stavite prezervativ na vrh spolovila i odmotajte ga drugom rukom. Ako se tijekom spolnog odnosa počinje namatati, odmah ga ponovno odmotajte. Ako prezervativ ispadne, stanite i stavite novi.

Neposredno nakon ejakulacije, dok je spolovilo još u erekciji, prije vađenja čvrsto primite prezervativ pri dnu spolovila. Zatim ga izvadite, zamotajte u papirnatu maramicu i bacite u koš za smeće. Nikako ne bacajte prezervativ u školjku.

Foto: Tomas Jasinskis/Shutterstock