Ozonske rupe nam prijete

Sačuvajmo ozon: Foto: Terrance Emerson/Shutterstock

Ozonske rupe, znaju djeca u vrtiću, štite naš planet Zemlju od globalnog zagrijavanja. Na opasnost od ozonskih rupa, učimo djecu od malih nogu. Usađuju im se navike zaštite i čišćenja našeg planeta s ciljem očuvanja okoliša te barem da se zaustavi širenje ozonskih rupa.

Kada su 1985. znanstvenici objavili da je zbog ljudskog faktora stvorena ogromna rupa u ozonskom omotaču, svijet je ostao šokiran. Montrealskim protokolom iz 1989. zabranjeno je korištenje kemikalija koje oštećuju ozonski omotač, a propisano je i smanjenje proizvodnje najštetnijih freona za 50%.

Istraživanja provedena u godinama koje su slijedile, pokazala su da je rupa prestala rasti zahvaljujući poduzetim mjerama opreza. Veliki je to korak u očuvanju prirode i planeta, a s ciljem poboljšanja kvalitete života te zaštite od jakog Sunca. Unatoč tome da je zaustavljen daljnji rast ozonske rupe, stručnjaci uporno upozoravaju kako opasnost nije nestala, jer je ozonski omotač iznad Sjevernog pola i dalje vrlo tanak, te će mu gustoća i dalje padati, sigurno idući 15-ak godina.

Protokol iz Montreala u daljnjim je godinama pooštren revizijom u Londonu 1990. i u Kopenhagenu 1992. Pridržavnjem svih odredbi, ozonska rupa nad Antarktikom najvjerojatnije će nestati oko 2060. godine.

Kontradiktorno, no istinito, podatak je Znanstvene komisije za istraživanje Antarktika da ozonske rupe štite taj kontinent od globalnog zatopljenja. Do zaključka su došli višegodišnjim istraživanjem koje je obuhvatilo klimatske promjene Antarktici od njezine geološke povijesti do danas. Stoga postoji opasnost, na koju znanstvenici također upozoravaju, da će se kontinent sve više grijati jer će se smanjenjem  ozonskih rupa smanjiti i rashlađujući efekt, pa je zatopljenje neizbježno.

Stručnjaci naime tvrde da je ozonska rupa intenzivirala zapadne vjetrove koji hlade kontinent. Europska svemirska agencija ESA objavila je kako se pak ozonska rupa nad Južnim polom u 2008. znatno povećala, i trenutno je površine od oko 27 milijuna četvornih kilometara. Uništavanju ozona znatno pridonose industrijske kemikalije koje godinama nakon uporabe ostaju u zračnom omotaču zemlje.

Autor: I.H., Foto: Terrance Emerson/Shutterstock