Kako odabrati pravi kondom

Na tržištu možemo pronaći razne proizvođače i vrste kondoma. Kako u tom moru gumica pronaći onu idealnu za sebe? Brojna istraživanja su pokazala da muškarci u većini slučajeva koriste kondome koji im ne odgovaraju. A na taj način umanjujemo zadovoljstvo seksa. Pronađite idealni kondom za sebe!

Materijal

Većina kondoma je napravljena od lateksa. Štite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Uz lateks kondome smijete koristiti samo one lubrikante koji su bazirane na vodi. Nažalost ljudi mogu biti alergični na lateks.

Zbog toga postoje kondomi koji su napravljeni od polyurethane sastojka. Također štite od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće i odlični su za osobe koje su osjetljive na lateks. Uz ove kondome možete koristiti lubrikante na bazi vode i ulja.

Postoje i kondomi napravljeni od ovčjeg crijeva, no mada pore ovog materijala ne dopuštaju prolazak sperme, manje bakterije i virusi pronađu svoj put. Zbog toga ova vrsta kondoma štiti od neželjene trudnoće, no ne od spolno prenosivih bolesti.

Lubrikant

Uz lubrikante seks može postati ugodniji i zabavniji. Brojni lubrikanti griju ili hlade što predstavlja potpuno drukčiji doživljaj seksa. Uz to brojni kondomi u svojoj unutrašnjosti sadrže lubrikant. No pripazite, i oni mogu izazvati alergijsku reakciju.

Veličina

Većina kondoma je jedne jedinstvene veličine i odgovara prosječnoj veličini penisa. Istraživanja su pokazala da muškarci u većini slučajeva biraju krivu veličinu kondoma – kupuju onu veću. Budite realni kada je vaša veličina u pitanju. Jer preveliki kondom stvara neugodnosti tokom seksa, a može i spasti. Ako uistinu premašujete prosjek, odaberite kondome s oznakama XXL ili slično.

Za dodatni ugođaj

Za razliku od klasičnih kondoma, proizvođači nude i kondome rebraste strukture, s okusom i mirisom, s dodatnim lubrikantom. Sve je stvar vašeg vlastitog odabira. Najbolje je proći sve vrste kako biste pronašli onaj najbolji za sebe.

Foto: lsantilli/Shutterstock