Minimalizam u uređenju – arhitektsko dostignuće iz 20. stoljeća u svakodnevnom životu

minimalizam
Foto: Shutterstock

Minimalizam je arhitektsko dostignuće iz 20. stoljeća koje predstavlja umjetnički pokret baziran na stvaranju muzike, predmeta ili slika isključivo estetskim karakterom bez drugih utjecaja. Minimalizam podrazumijeva preciznost, jednostavnost, skladno kombiniranje bez miješanja boja, linija, teksture, tonova i oblika, ponavljanje pravilnih geometrijskih dekorativnih elemenata u prostoru.

Ako osoba želi cijeli stan urediti u minimalističkom stilu savjetuje se da krene s uređenjem jedne po jedne prostorije. Najbolje je prvo krenuti od dnevne sobe jer je to centralna prostorija u domu u kojoj osobe provode najviše vremena pa je najvažnije da se u njemu uživa.

Glavnu ulogu u minimalističkom uređenju doma čini namještaj, a što ima manje namještaja to će se dobiti više prostora pa je potrebno izbaciti sav suvišan namještaj koji nije neophodan za udobnost. Najvažnija je garnitura, stol i TV polica. Namještaj treba biti modernog dizajna manjih dimenzija, jednostavnih linija i ujednačenih boja.

Potrebno je napraviti nacrt u kojem će se vidjeti gdje će se staviti određeni komad namještaja i držati se tog redoslijeda. Poredati ih treba na način da se dobije što više prostora. Također, ako je moguće, dobro je odabrati višenamjenski namještaj.

Višenamjenski namještaj je namještaj koji ima više od jedne funkcije i može se koristiti na više načina. To može uključivati ​​namještaj koji se može transformirati iz jedne forme u drugu, poput kauča koji se može pretvoriti u ležaj ili stolice koja se može pretvoriti u stepenicu. Višenamjenski namještaj je popularan jer omogućava ljudima da iskoriste prostor na najbolji mogući način, a također i da uštede novac jer ne moraju kupovati više komada namještaja za različite svrhe.

Evo nekoliko najpoznatijih primjera višenamjenskog namještaja:

  1. Kauč na razvlačenje: Kauč se može pretvoriti u ležaj pomoću mehanizma za sklop, što ga čini idealnim za manje stambene prostore ili za goste.
  2. Transformirajući stol: Transformirajući stol ima mehanizam koji mu omogućava da se sklopi ili produži, što ga čini idealnim za male stambene prostore ili za proširenje radnog prostora.
  3. Klupa s naslonom: Klupa s naslonom se može iskoristiti kao namještaj za hodnik ili za dodatna sjedeća mjesta u dnevnom boravku.
  4. Transformirajući vrtni stol: Transformirajući vrtni stol se može pretvoriti u stol za ručak ili u ležaljku za sunčanje, što ga čini idealnim za vrt ili terasu.

Neophodne stvari se trebaju zadržati, a svi suvišni detalji poput vaza, lampi i ukrasa spremiti u kutije i staviti u ostavu. Najbolje je maknuti sve dekorativne predmete pa ih postaviti tek nakon unošenja namještaja, zavjesa i tepiha.

Minimalizam kod uređenja spavaće sobe

minimalizam u spavaćoj sobi
Foto: Shutterstock

Za vrijeme uređenja spavaće sobe potrebno je postaviti noćni stolić i krevet, a sve sitnice ukloniti s vidljivog mjesta kako ne bi remetile ravnotežu minimalističkog stila.

Pod treba dominirati prostorom i biti kvalitetan te se ne bi trebao prikrivati tepisima ili tapisonima velikih dimenzija. Na pod se može postaviti laminat ili parket ujednačenih boja i fine teksture. Na pod se može postaviti i manji tepih zanimljivog dezena čija boja može dominirati ukoliko je ostalo u prostoru jednoličnih nijansi.

Za vizualno povećanje sobe treba stvoriti što više slobodnog prostora. Pored tepiha i neophodnog namještaja se mogu postaviti podna lampa zanimljivih boja i dizajna ili moderna vaza.

Uređenje zidova u minimalističkom stilu

minimalizam u uređenju zidova
Foto: Shutterstock

Nije novost da boje zidova mogu utjecati na raspoloženje čovjeka, što su mnoge studije kroz vrijeme i potvrdile. Ipak, kako bi faktor raspoloženja i minimalizma uparili, zidovi i podovi trebaju biti svjetlijih boja i čisti, a na njima ne smije biti više od 2 umjetničke slike ili par okvira sa slikama članova obitelji.

Uz slike se može postaviti direktno osvjetljenje koristeći zidne lampe kako bi se u večernjim satima pružilo zanimljivo ambijentalno osvjetljenje koje će odmor učiniti ugodnijim. Jedan zid mora ostati prazan kako se prostor ne bi zagušio.

Volite li minimalistički stil uređenja doma svakako pokušajte svoj dom urediti prema ovim savjetima. Ne zaboravite na tople boje kako prostor ne bi bio previše grub i hladan.

Autor: A.Z., Foto: Shutterstock