Jela sa šunkom

posudice punjene šunkom

Osim klasičnog sendviča sa šunkom i sirom, ovu namirnicu možete pripremiti na razne druge načine. U jelima možete koristiti prešanu ili onu u ovitku, ovisno koja vam je po okusu draža. Provjerite recepte u nastavku i počastite obitelj nekim novim jelom.

Krpice sa šunkom

Tijesto za rezance izrađeno od 4 dl brašna izrežemo u krpice veličine centimetra, kuhamo u slanoj vodi i kad se procijedi, ostavimo da se ohlade. Zatim ih pomiješamo sa izrađenom smjesom od 4 dkg maslaca, 2 jaja i 2 dl kiselog vrhnja i sa 16 dkg sitno izrezane šunke . Za pečenje ovom smjesom punimo kalup posipan mrvicama, te obložen prženim ili mekim tijestom.

Posudice sa šunkom

Dva dl vrlo kvalitetnog kiselog vrhnja umutimo sa 2 žumanjka, umiješamo sitno izrezano meso šunke i krpice izrađene od prženog tijesta s jednim jajetom. Time punimo posudice koje smo namazali, gusto posipali iskosanom šunkom i kuhamo na pari.

Ili kuhamo krpice od tijesta za rezance s mlijekom, kad se ohladi stavimo ih na maslac, dodamo nekoliko žumanjaka i šunku i pečemo u posudicama posipanim mrvicama.

Paštetice sa šunkom

Rezanci od prženog tijesta od jednog jajeta, zajedno sa 14 dkg sitno isjeckane šunke miješamo sa 3 dkg maslaca, četiri žumanjka i 2 žlice kiselog vrhnja. Time punimo male oblike obložene tijestom za “paštete”, poklopimo tijestom i pečemo.

S makaronima

Ispečemo prazne (šuplje male oblike punjene mekim) prhkim tijestom ili tijestom s maslacem. U međuvremenu na vreli maslac stavimo kuhane procijeđene makarone, sitno izrezanu šunku sa kiselim vrhnjem, pirjamo, dodamo ribani parmezan, time punimo vruće “paštetice” i odmah poslužujemo.

Uštipci sa šunkom

Izradimo smjesu od 7 dkg maslaca sa 4 žumanjka i 2 dl kiselog vrhnja, umiješamo 2 dkg ribanog parmezana, snijeg od 4 bjelanjka i 28 dkg sitno izrezane šunke, pa to nanesemo na lim. Kad se smjesa pekla nekoliko minuta, namažemo kiselim vrhnjem, posipamo šunkom, pečemo do kraja i kalupom vadimo oblike.

Foto: Steven Depolo/Flickr