Iridologija – liječenje

zdravlje očiju

Osim što mnogi oči povezuju s dušom one su povezane i sa zdravljem. Iridologija je znanost o šarenici oka, a ta se alternativna metoda bavi dijagnostikom na osnovi proučavanja šarenice koja oku daje karakterističnu boju. Boja oka može biti zelena, plava ili smeđa, a iridologija smatra da oči mogu pokazati svaku promjenu u zdravlju osobe.

Zdravlje očiju

Važno je sačuvati zdravlje očiju, a da bi to bilo moguće potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 • Računala – potrebno je nabaviti kvalitetan monitor jer ako provodite puno vremena za računalom treba paziti na kvalitetu kako ne bi došlo do problema s vidom.
 • Dobra rasvjeta – izbjegavajte jeftina rasvjetna tijela koja mogu uzrokovati nervozu i glavobolju. Treba odabrati rasvjetu koja najbolje odgovara prostoru u kojem boravite.
 • Solarij – ako volite tamniju put i zbog toga puno vremena boravite u solariju, svjesni ste da u solarij ne ulazite bez odgovarajućih naočala. Nije dovoljno samo zatvoriti oči jer zračenje može prodrijeti kroz vjeđe te uzrokovati oštećenje oka.
 • Sunčane naočale – prilikom odabira sunčanih naočala treba paziti da su UV filtri ugrađeni u stakla, a to se lako može provjeriti kod optičara koji može napraviti UV provjeru.
 • Leće – kako kod leća postoji mogućnost smanjene propusnosti kisika što na dugoročno može uzrokovati oštećenje oka, potrebno je pridržavati se vremena nošenja leća te ih navečer skidati i umjesto njih stavljati naočale.

Kako bi smanjili rizik od bolesti oka, potrebno je uvesti promjene u prehranu te ju obogatiti namirnicama s antioksidacijskim djelovanjem:

 • Vitamin E – nalazi u ulju, zelenom povrću, kikirikiju, suncokretovim klicama i bademima.
 • Cink – nalazi u siru, grašku, sjemenkama bundeve, soji i tunjevini.
 • Vitamin C – u rajčici, lisnatom povrću, šipku i agrumima.
 • Vitamin A – u ribljem ulju, špinatu i mrkvi.
 • Selen – u sjemenkama suncokreta, smeđoj riži, češnjaku i jajima.

Kako su oči jedan od najosjetljivijih organa, važno ih je sačuvati jer problemi s očima mogu dovesti ne samo do crvenila nego i do ozbiljnih bolesti koje na kraju mogu rezultirati gubitkom vida. Pored pravilne prehrane i redovnih pregleda možete posegnuti i za određenim biljkama kao što su:

 • Komorač – odličan za suzne i upaljene oči. Čaj od komorača može pomoći ublažiti simptome za glaukom ili kataraktu.
 • Hidrastis – poznata po protuupalnim i antibiotskim svojstvima, a koristi se za liječenje određenih infekcija te za ispiranje oka.
 • Ginko biloba – potiče dotok krvi u oči i pospješuje cirkulaciju. Pomaže ublažiti simptome glaukoma te makularne degeneracije.
 • Vidac – sprječava bolesti očiju te ublažava simptome konjunktivitisa te crvenilo očiju.

Iridologija – liječenje

Svojim očima možete pomoći i alternativnim metodama kao što je iridologija. Na osnovi mrlja, boja i linija u šarenici oka iridologijom se mogu dijagnosticirati zdravstvena stanja pacijenta. Šarenica oka je podijeljena na 7 koncentričnih krugova i 12 segmenata sa središtem u zjenici oka.

Šarenica lijevog oka tako odražava zdravstveno stanje lijeve strane tijela, dok desna šarenica oka odražava zdravlje desne strane tijela.

Parni se organi mogu pronaći u obje šarenice s iznimkom koju čini srce, a koje spada u obje šarenice oka. Ti su krugovi vidljivi onda kada postoji neka anomalija u organima polazeći od boja koji je najbliži šarenici, a to je broj jedan pa sve do broja sedam.

Ti se krugovi odnose na crijeva, pluća, kožu, srce, bubrege i mozak. U nekim slučajevima anomalije izgledaju kao mrlje, a ponekad su izgledom razni nepravilni oblici ili kratki štapići. Promjena boje šarenice isto tako može poslužiti kao znak bolesti na određenom mjestu.

Drugi znakovi se zovu srčani prstenovi, a oni mogu ukazivati na određenu srčanu bolest koja je udružena s drugim poremećajima ili je sama.

Jedna ili više crvenih točkica na svijetloj podlozi je znak za zabrinutost jer je to znak tumora koji ima određeni geometrijski oblik poput romba, trokuta ili kvadrata. Taj se znak može pojaviti i nekoliko mjeseci prije bolesti.

Iridologija pokazuje samo trenutno stanje organizma, a oko predstavlja zdravstveni karton svakom iskusnom iridologu koji iz oka vidi svaku traumu i bolest kroz koju je osoba u životu prošla. Jer svaka trauma i bolest na našem oku ostavlja trag, ali ono najbolje je da iridologija može vidjeti i u budućnost.

Iridologijom se može predvidjeti bolesti koje će se pojaviti u organizmu za nekoliko godina ili nekoliko mjeseci ukoliko osoba nešto ne poduzme po pitanju zdravlja.

Ono što ne može dijagnosticirati je uzrok nesreće, operacije pod anestezijom i trudnoću jer je ona normalno stanje organizma.

Autor: A.Z., Foto: Kurhan/Shutterstock