Idealna težina za žene i muškarce

kriška lubenice

Liječnik dr. Deepak Chopra, autor kvantnog liječenja, smatra se Hipokratom modernog doba. Prema njegovoj teoriji smatra da je za pojedinca najvažniji korak za dosezanje višeg stanja zdravlja, neophodna spoznaja koji smo tjelesni tip osobe.

Kako ne postoji univerzalni tip tjelene težine, u obzir treba uzeti mnoge parametre prema kojima se ona računa, a koji će vam olakšati vašu borbu s kilogramima. Vrijeme je da se okrenete provjerenim metodama i izračunate koja je vaša prava težina.

Dovoljna je samo malo izbacivanje ravnoteže u organizmu nakon čega bi moglo doći do mnogih bolesti. S druge strane održavanje ravnoteže pomaže održati najbolje zdravlje bez komplikacija koje utječu na svakodnevno funkcioniranje.

Tajna najboljeg zdravlja leži u izvođenju pojedinih vježbi. Prvo trebate biti sigurni zašto želite povećati ili smanjiti tjelesnu težinu, odnosno koliko kilograma želite imati.

Idealna tjelesna težina (ITT) može se izračunati tako da se u obzir uzme više toga, poput visine, težine, dobi i spola. Ali ipak se ne radi o najpreciznijoj metodi. Do informacije o sastavu tijela ćete doći tako što ćete uskladiti masne i nemasne komponente kod ukupne mase tijela.

Masne stanice imaju veliku ulogu prilikom mijenjanja omjera nemasnog i masnog dijela tijela. Tako nakon dvadesetih godina je normalno da dođe do povećanja udjela masti za 1 %.

Prilikom određivanja masne i nemasne tjelesne mase važan je Indeks tjelesne mase ili ITM (engl. Body Mass Indeks – BMI). Možete ga izračunati tako što ćete prvo uzeti broj kilograma te podijeliti s visinom izraženom u metrima. Žene inače imaju malo veću količinu masnog tkiva, a što je potrebno zbog normalnog funkcioniranja hormonalnog sustava i cjelokupnog organizma.

Poradite na boljoj kvaliteti življenja i ne zaboravite redovito vježbati te izbaciti iz prehrane onu količinu masnoće koja bi mogla utjecati zdravlje. Uvijek budite tjelesno aktivni i ne zaboravite se uravnoteženo hraniti. Pijte puno tekućine, smanjite konzumaciju gaziranih pića, jake hrane i pušenje.

Autor: T.P., Dmitriy Shironosov/Shutterstock