Dijeta od 1200 kalorija

miješana salata s mrkvom

Jeste li već odlučili započeti s dijetom kako bi smanjili broj kilograma? Odluka sigurno nije bila lagana jer postoji toliko različitih dijeta od kojih svaka tvrdi kako je upravo baš ona najbolja. Odabir će ovisiti o tome kakvog ste zdravlja i koliko kilograma trebate izgubiti.

Dijeta od 1200 kalorija je samo jedna od njih koju primjenjuje sve više ljudi. O čemu se radi? To je poseban način prehrane dopušten od strane nutricionista koji su se složili kako je 1200 kalorija normalna i potrebna količina za svakog čovjeka. Ova dijeta podrazumijeva i zdravi način mršavljenja.

Dijeta se oslanja na kontrolu svakog pojedinca da uspije kontrolirati količinu kalorija svaki dan. To se ujedno smatra i najvećom manom dijete jer je potrebno računati kalorije i mjeriti hranu.

Osim toga dijetu treba dobro isplanirati kako bi se spriječili nedostaci u prehrani. Spomenuta dijeta nikako nije prikladna za sve osobe koje su fizički aktivne, a postoji i rizik da se osoba vrati na prijašnju težinu nakon što prestane s posebnim prehrambenim režimom.

Odlučite li se za ovu dijetu važno je da sastavite tablicu kalorijskih vrijednosti namirnica koje mislite konzumirati kako bi ostvarili željenu kontrolu. Ne postoji posebna hrana, ali ipak ćete imati više koristi ako svoju prehranu bazirate na namirnicama poput ribe, integralnih žitarica, voća, povrća i mahunarki.

Slijedi primjer jelovnika za dijetu od 1200 kalorija. Bilo bi dobro kada bi jutro započeli s 1 bananom, šalicom integralnih žitarica i 1 šalicom mlijeka. Za ručak se možete počastiti s porcijom od 2 šalice sirovog i miješanog povrća, 1 jabukom i sendvičem od tune u integralnom pecivu.

Užina je vrijeme za 1 čašu mineralne vode i jednu voćku (bilo koju). Za večeru pojedite miješanu salatu od pola šalice mrkve, 1 šalicu zelene salate, pola šalice rajčice i 1 malu žlicu maslinovog ulja. Uz salatu pojedite 100 g pilećih prsa na žaru i 1 jabuku. Dan završite s 1 kruškom.

Držite se ovih uputa i rezultati će ubrzo doći. Važno je da se naviknete na zdravu i uravnoteženu prehranu i naučite kako kontrolirati stres da ne bi više utjecao na kvalitetu življenja.

Autor: S.Š., Foto: imagesolutions/Shutterstock