Dukan dijeta ili francuska dijeta

kuhana jaja

Jeste li se ikada zapitali zašto mnoge žene diljem svijeta s osmjehom na licu pričaju o tome kako su u vrlo kratkom roku i bez previše odricanja izgubile određen broj kilograma? Odgovor leži u jednoj od najpopularnijih dijeta poznatijih kao Dukan dijeta, osmišljena od strane francuskog neurokirurga Pierre Dukana.

Upravo je ovaj poznati doktor dao sebi u zadatak da osmisli najučinkovitiji i za zdravlje bezopasan način gubitka kilograma. U posljednjih trideset godina posvetio se istraživanju nutricionizma, prehrane te njihovog utjecaja na neuro-sustav i organizam u cijelosti. Sigurno je broj skeptika na samom početku bio puno veći, ali se s vremenom broj smanjio kako su dolazili rezultati istraživanja.

Prva faza

Prva faza dijete je ujedno i najvažnija, a smatra se dobrim polazištem za ostale tri faze. Upravo je ona najagresivnija, a bazira se isključivo na konzumiranju proteina. Tako bi se vaši obroci morali oslanjati isključivo na mliječne proizvode te meso, ribu i jaja.

Prva faza najzaslužnija je za brzi gubitak kilograma, a traje ovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti. Od jednog do 10 dana, na vama je kao pojedincu da to odlučite. U početnom dijelu čovjeku se polako smanjuje apetit, a budući da bjelančevine imaju malo kalorija, gubitak kilograma je i više nego očit.

Druga faza

U drugom dijelu procesa počinje proširivanje menija i sada se već polako može uživati u velikim količinama povrća. Obroke možete započeti juhom ili salatom, a pored konzumiranja mesa i puno vode, osim gubitka kilograma i koža će izgledati puno ljepše.

Treća faza

U trećoj fazi polako uvodite kruh, voće, tjesteninu i sireve. Možete si jednom tjedno priuštiti i malo čokolade ili druge namirnice koja ponekad i nisu najzdravije. Ovdje nećete gubiti kilograme, ali ih nećete ni dobivati što je i više nego dobro.

Četvrta faza

Čim ste došli do trenutka da ste uspjeli postići ravnotežu svoje težine, ovakav način prehrane možete nastaviti prakticirati do kraja života uz prethodnu konzulatciju sa svojim liječnikom. Pokazalo se kako je dovoljno imati barem jedan proteinski dan u tjednu koji će vam garantirati gubitak pola do jednog kilograma.

Odlučite li se iskušati u dijeti koja svakim danom ima sve više poklonika, slijedi jedan recept koji će vjerujemo oduševiti mnoge. Mesna štruca omiljeno je jelo mnogih, a u ovom slučaju preporučuje se konzumacija mesne štruce od puretine.

Potrebno vam je:

  • 5 komada samljevenog mesa purećih prsa
  • 3 žlice raznih začina poput bosiljka, đumbira i kumina
  • 2 luka srednje veličine
  • 3 žlice škrobnog brašna
  • 6 jaja
  • sol i papar

Kada ste samljeli meso pomiješajte ga s prethodno nasjeckanim lukom i brašnom. Napravite kompaktnu smjesu, oblikujte ju poredajte prethodno skuhana jaja, zamotajte i položite u pleh za pečenje. U pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, pecite oko pola sata. Kada je gotovo narežite i poslužite. Dobar tek!

Dukan dijeta ili francuska dijeta garantira brzi gubitak kilograma za kratko vrijeme. Princip dijete temelji se na unosu bjelančevina koja se provodi u 4 faze. Prema Dukanu nijedan način mršavljenja ne može biti zdrav ako čovjek u sebe unosi hranu koja u sebi sadrži veliki postotak masnoća.

Autor: S.Š., Foto: Africa Studio/Shutterstock