Boja ciklame uvijek je in

boja ciklame
Boja ciklame, Foto: Stokkete/Shutterstock

Kada vam je zadnji puta netko poklonio cvijet? Volite li više dramatično cvijeće poput ruža ili orhideja ili ste sasvim zadovoljne malim, ali naprasitim ciklamama. Ovi mali cvjetići svojom jakom i intenzivnom bojom, koju nije moguće ignorirati, istakli su se u biljnom svijetu kao mali šampioni.

Koja je svrha cvijeća i ima li je ono uopće? Mi se ne možemo sjetiti nijedne praktične svrhe koju bi cvijet mogao imati osim da vas uveseljava. To je ujedno najplemenitija od svih svrha, učiniti nekoga sretnim. Pogled na intenzivne boje ne može nas ostaviti ravnodušnima. Poput valova u nama se počinje šriti emocija koja je dio kolektivnog nesvijesnog. Iako se kulturalne reakcije na pojedine boje razlikuju ipak ne možemo ignorirati jednu koletivnu emociju koju osjetimo pri susretu sa bojom.

Koliko puta ste gledali susjedine ciklame ili one u lončiću na svom balkonu, srkali kavu u neko rano jutro i samo se smiješili. Zašto ne biste ovu intenzivnu boju uveli kao dio stalne postave i u svoj ormar bez obzira na godišnje doba. Njena divna vibrirajuća supstanca podignut će svaku kombinaciju i učiniti vas uočljivima gdje god se zatekle.

Ako ste dovoljno hrabre odaberite za neku posebnu priliku dugu i lepršavu haljinu boje ciklame. Neka bude meka i pleše zajedno sa vama do se krećete. Za mlađe djevojke preporučamo vesele i kraće haljinice koje s obzirom na osobni stil možete kombinirati sa gladijatoricama, balerinkama ili sandalama na punu petu.

Ako je vaš stil ponešto klasičniji, a u ormaru prevladavaju neutralne boje, možete započeti sa dodavanjem zabavnih dodataka pa malo pomalo izgraditi hrabrost do haljine u boji ciklame. Započnite recimo zanimljivom trakom za kosu ili pak velikom torbom u boji ciklame koju ćete upariti sa lakom za nokte u istoj boji. Ako ste tamnoputa žena čija koža lako tamni na suncu mogle biste se odvažiti na kupaći kostim u tamnoj boji ciklame. Žene svijetlije puti ipak bi trebale birati nešto svjetlije inačice ove boje.

Zanimljivo je kako se u visokim slojevima društva ova boja vrlo često koristi u službenim prilikama. Moćne žene diljem svijeta uočile su potencijal boje ciklame i često je možemo vidjeti na profinjenim šeširima ili ozbiljnim kostimima. Čak i sama engleska kraljica, kao i ona Danske ili Švedske, vole ovu boju uvrstiti u svoj repertoar. Muškarci su stoljećima imali kraljevsko plavu kao obilježje moći, ali moramo priznati da nam se ova ženstvena varijanta mnogo više sviđa.

 Autor: L.K. Foto: Stokkete/Shutterstock