Hayeva dijeta

razne vrste jaja

Hayeva dijeta nastala je temelju one dr. Williama Howarda Haya iz 1935. Radi se o izbjegavanju određenih kombinacija namirnica unutar istog obroka kao npr. kombinacija voćnih kiselina, škroba i proteina. Originalna dijeta nastala je iz uvjerenja da su mnogi problemi sa zdravljem nastali taloženjem kiselina i otrovnih tvari unutar organizma.

Dakle sve što jedemo potaknut će unutar tijela povećanje lužnatosti, u slučaju ako konzumiramo više voća i povrća ili povećanje kiselosti, ako konzumiramo mnogo proteina i prerađene hrane.

Nagle fluktuacije u rastu kiselosti mogu se izbjeći pravilnim kombiniranjem namirnica i izbjegavanjem određenih prehrambenih proizvoda.

Hayeva dijeta garantira da je ključ dobre prehrane, koja pozitivno utječe na naše zdravlje, u povećanju konzumacije namirnica koje potiču lučenje lužine i dovode probavni sustav u ravnotežu poremećenu nezdravom hranom i ubrzanim tempom života.

Obroci koji sadrže proteine i ugljikohidrate strogo se razdvajaju, a salate, voće i povrće smatraju se neutralnima i ne remete ravnotežu glavnog obroka. Masnoće, proteini i ugljikohidrati smiju se jesti, ali u malim količinama, s time da je potrebno izbjegavati one koje su prerađene.

E sada, ako ste veliki sladokusac možda će vam sljedeća točka predstavljati problem. Naime, jednom tjedno potrebno je provesti detoksikacijski režim. On uključuje da se od petka navečer do subote ujutro ne smije jesti ništa drugo osim svježeg voća i povrća.

Ovakva dijeta bi vam mogla odgovarati ako vas ne zanima koliko kalorija ima jedan čokoladni bombon naspram stabljike celera, već želite naučiti kombinirati hranu na pravilan način kako biste unaprijedili svoje zdravlje. No stroga restriktivnost i zabrane bi mogli odbiti one koji ponekad jednostavno ne mogu odoljeti.

Ako dobro funkcionirate unutar restriktivnog okvira i prehrana koja sadržava vrlo malo mesa i žitarica vam ne predstavlja problem svakako biste mogli isprobati ovaj princip.

Ovaj način prehrane vam neće uvelike stanjiti novčanik, jer se svi artikli mogu pronaći u svakoj trgovini i priprema hrane nije prekomplicirana.

Ali ako imate obitelj možda bi za vrijeme detoksikacije bilo bolje da kuhanje prepustite nekom drugom da se ne postavljate u nepotrebna iskušenja.

Autor: L.K., Foto: iwka/Shutterstock