Prirodni šampon za kosu

prirodna njega

Kupovni šamponi puni su kemikalija koje oštećuju kosu, i koje bi najbolje bilo izbjegavati. Najbolji proizvodi za kosu su oni na bazi bilja, potpuno prirodni. Uz njih se može oporaviti i najoštećenija kosa, a osim što su prirodni, potpuno su zdravi, te mnogo jeftiniji od kupovnih.

Opasne kemikalije u kozmetičkim proizvodima, navode sve više ljudi na prirodnu i zdraviju kozmetiku, od koje je šampon za kosu najbolji izbor, jer su najopasniji jupovni kozmetički proizvodi, upravo šamponi za kosu. Većina šampona za kosu sadrži kancerogene supstance, a zbog nanošenja na kosu putem utrljavanja u kožu, potrebno je puno vruće vode, pa sve više stručnih osoba upozorava na njihovo negativno djelovanje.

Prirodan i potpuno zdrav šampon za kosu, možete napraviti na jednostavan način, a šampon će biti djelotvoran kao i onaj kupovni. Prirodni šampon napravite tako da u lonac stavite 3 dcl destilirane vode, pa ju zakuhajte sve dok ne zavrije. U vodu koja kipi dodajte 3 žlice sušene kamilice, ili 5 vrećica čaja kamilice. Umjesto kamilice možete koristiti i druge čajeve, kao što su kopriva, žalfija, itd.

Ostavite listove cvijeta ili vrećice čaja potpoljene u vodi, sve dok voda ne postane mutna, zatim procijedite čaj i vratite ga u lonac. Sada dodajte 2,5 žlice prirodnog sapuna. Prirodni sapun kupite u trgovinama prirodne kozmetike, ili u biljnim ljekarnama, a najbolje je da nema nikakav miris.

Sve sastojke dobro promiješajte pa im dodajte jednu i pol žlicu biljnog ulja, najzdravije je hladno cjeđeno maslinovo ulje. Sada ponovo sve sastojke dobro promiješajte. Za kraj smjesi dodajte 15 kapi eteričnog ulja po želji, koji će vam dati miris šamponu.

Gotovi prirodni šampon stavite u posudu koju možete hermatički zatvoriti, ili ga ulijte u plastičnu bocu (čistu i praznu) od kupovnog šampona. Kosu nemojte prati više od dva puta tjedno, a nakon korištenja šampona, možete kosu počastiti i nekom prirodnom maskom za kosu, koja će ju dodatno nahraniti.

Autor: A.Z., Foto: Nastya22/Shutterstock