Frizure prema obliku lica

Većina žena je rijetko zadovoljna svojim frizurama. Često i na putu do frizera ne znamo kako bismo htjeli da nas ošiša, a još češće iz salona izlazimo totalno nezadovoljni.

Jako je bitno da je kosa dobro ošišana jer je onda lako i održavati je, ali da bismo izabrali frizuru koja nam pristaje i tako olakšali muke i sebi i frizeru, potrebno je paziti na vrstu kose i oblik lica.

Ovalno lice

Ovaj tip lica je jako zahvalan što se tiče frizure pa se ljudi koji ga imaju mogu bez problema odlučiti i za kratku i za dugu kosu. Ukoliko nemamo visoko čelo, možemo ga ostaviti slobodnog ili djelomično prekriti. Ukoliko imamo veće uši ili nismo zadovoljne njima, onda je bolje ne imati prekratku frizuru kako se uši ne bi dodatno isticale.

Okruglo lice

Osobe koje imaju jake kosti lica imaju jako okruglo lice. Za frizuru s ovim tipom lica nikako nije dobro ostaviti cijelo lice otkriveno jer ćemo tako još više istaknuti oblinu lica. No, ukoliko podignemo kosu te pustimo nekoliko uvojaka da padaju po čelu i obrazima, smanjit ćemo dojam okruglosti. Isto tako, dobro je ošišati potiljak kraće jer tako vizualno izdužujemo vrat.

Duguljasto lice

U pravilu, osobe s duguljastim licem imaju dosta visoko čelo, izdužene obraze i užu bradu koja je nekad četvrtasta. Da bi to lice dobilo svoju ravnotežu najbolje je skratiti kosu do visine brade, nositi lepršave frizure, te prekriti čelo sa šiškama. Isto tako vrat bi trebalo do polovice pokriti da bi izgledao kraći. Definitivno treba izbjegavati razdjeljak po sredini te ravnu dulju kosu.

Srcoliko lice

Karakteristike srcolikog lica su nisko čelo i široka glava u visini očiju, te sitna brada. Kako bi se izbjegao dojam širine gornje strane lica, frizura mora biti podignuta na tjemenu, dosta izdužena, te prilegnuta sa strane. Osnovno je da linija frizure ima punoću na gornjem dijelu lica i glave. Donji dio lica bi trebalo otvoriti, tako da donji dio lica više dođe do izražaja.

Četvrtasto lice

Za ovaj oblik lica su najbolje moderne poluduge frizure, s lepršavim kovrčicama. S obzirom da su za četvrtasto lice karakteristične stroge crte lica, važno je da je frizura meka jer se time izbjegava dojam širine čela. Uz ovaj oblik lica nikako se ne preporučuje razdjeljak na sredini.

Autor: Tajana, Foto: Zoom Team/Shutterstock