Frizure i oblik lica – kako odabrati frizuru s obzirom na oblik lica

Frizure i oblik lica, Foto: dimodi/Flickr

Vrlo je važno odabrati prikladnu liniju frizure. U tome vam najviše pomaže frizer. Kad je kosa dobro ošišana, ili ako ima prikladnu trajnu ondulaciju, vrlo lako ćete, i kad nemate prilike ići frizeru, sami uspješno napraviti frizuru.

Kad odabiremo liniju frizure, moramo paziti na faktore koji uvjetuju izbor, a to su:

1. Oblik lica

2. Vrsta kose

3. Zvanje i dob

Nepravilnosti lica i glave, koje manje-više svatko ima, mogu se prikriti dobro odabranom frizurom.

U nastavku pogledajte kako napraviti tri brze frizure za svaki dan:

OVALNO LICE

To je tip lica uz koje je vrlo lako i jednostavno učiniti frizuru, bilo da se radi o frizuri s dugom kosom ili o frizuri s kratkom kosom. Jedino treba paziti na oblik uha i njegovu veličinu. Ako su uši previše vidljive, a nisu perfektne, bolje je ne ošišati prekratko. Isto tako, ako je čelo nepravilno, bolje ga je pokriti pramenom. Ako je čelo normalno, može se ostaviti i slobodno ili samo djelomično pokriveno.

OKRUGLO LICE

U osoba s izrazito okruglim licem (ovdje se radi o licu s jakim ličnim kostima) pogrešno bi bilo ostaviti takvo lice cijelo otkriveno, jer bi se još više istakla oblina lica. U takvom slučaju potrebno je podići frizuru na tjeme, pustiti nekoliko uvojaka da lagano padaju na čelo i po obrazima, ili kosu oko uha počešlj ati od lica. Potiljak je bolj e kraće ošišati, jer tako vrat izgleda dulji .

DUGULJASTO LICE

Gotovo uvijek to je tip lica kojemu je čelo dosta visoko, obrazi izduženi i brada uža, nekada četvrtasta. Treba izbjegavati stazu po sredini, otkrito čelo i ravnu dulju kosu. Da bi to lice dobilo svoju ravnotežu, potrebno je skratiti kosu do visine brade, nositi lepršave frizure s nekoliko uvoj aka, pokriti čelo bogatom frandom. Isto tako vrat mora biti do polovice pokriven da bi se vizuelno izbjegla njegova dužina.

SRCOLIKO LICE

Karakteristike su srcolikog lica nisko čelo i široka glava u visini očiju, a sitna brada. Da bi se izbjeglo širini gornjeg dijela lica, frizura mora biti malo podignuta na tjemenu, dosta izdužena, više prilegnuta sa strane, da bi se smanjila širina gornjeg dijela lica. Treba otvoriti donji dio lica da brada dode više do izražaja.

ČETVRTASTO LICE

Najprikladnije su frizure za četvrtasto lice moderne, polukratke, s lepršavim kovrčicama. Za četvrtasto lice, koje vrlo često ima stroge crte, važno je da frizura bude meka; time smo izbjegli širinu čela, koje je bolje prekriti frandžom od razdeljka sa strane. Uz ovakvo lice treba izbjegavati razdjeljak na sredini.

TROKUTASTO LICE

Da bi se ispravio nesklad između jake brade i uskog čela koji je osnovna karakteristika trokutastog lica, potrebno je kosu ošišati polukratko ili kratko. Osnovno je da linija frizure ima punoću na gornjem dijelu lica i glave. Čelo može biti otkriveno ili s laganom frandžom.

Izvor: Beards, Foto: dimodi/Flickr