Bezalkoholni i prirodni lak za kosu

čvrsta kosa

Uz svaku frizuru koja je napravljena za neke posebnije prilike frizeri uvijek nanose i preporučuju lak za kosu kako bi frizura bila što dugotrajnija.  Ipak, lakovi najčešće sadržavaju štetne tvari koje mogu oštetiti kosu i učiniti je suhom i ispucanom. Zato vam donosimo kako napraviti lak za kosu kod kuće bez kemijskih sastojaka koji bi vam mogli samo iziritirati vlasište.

Za prirodni lak bez alkohola trebati će vam jedna čista bočica koja ima pumpicu ili raspršivač koje možete kupiti u sepcijaliziranim trgovinama za kućnu opremu.

Također i odaberite neko eterično ulje po vašem izboru. To može biti ulje od naranče, jasmina, avokada, ruže ili sandalovine koji imaju vrlo posebne i ugodne mirise.

Upravo ti mirisi će na vašoj kosi ostaviti jednu svježu i primamljivu notu, a usput ćete spojiti ugodno s korisnim.

U jednu manju posudu ulijte oko 150 ml vode te je stavite na vruću ploču dok ne prokuha. Kada voda prokuha, na red dolazi šećer kojega treba staviti u tako kipuću vodu kako bi se u potpunosti mogao rastopiti.

Šećer u ovom slučaju koristimo jer je on glavni sastojak od kojeg će naša kosa postati čvrsta, a neće se oštetiti.

Inače, nanosi se 2 čajne žlice šećera u posudu i to je najmanja količina, a no vi se slobodno možete odlučiti i na veće količine pogotovo ako imate neukrotivu kosu koja brzo postane neposlušna. Zato čim stavite veću količinu šečera, lak će postajati sve jači i imati će veću ljepljivost.

Nakon što ste navedene sastojke dobro pomiješali, a šećer se u potpunosti otopio, ostavite ih da se dobro ohlade.

Kada se sastojci dobro ohlade, potrebno je nadodati nekoliko kapi eteričnoga ulja koje ste sami odabrali. Eterična ulja se nadodaju u već ohlađenu smjesu kako se vitamini i minerali iz ulja pod visokim temperaturama ne bi uništili.

Sve sastojke zatim ulijte u bočicu s pumpicom ili raspršivačem te ostavite u hladnjaku na pola sata nakon kojih je vaš prirodni bezalkoholni lak spreman za upotrebu.

Lak zbog prirodnih i neštetnih svojstava možete koristiti i na dječjoj kosi, a prilikom upotreba ga nanosite sloj po sloj, ovisno o zahtjevnosti vaše frizure.

Autor: A.B., Foto: dpaint/Shutterstock