Fondue – švicarski specijalitet od topljenoga sira

posuda za fondue

Fondue je švicarski specijalitet od topljenoga sira aromatiziran trešnjevačom i kuhan u posebnoj posudi. Tradicionalno se upotrebljava sir grojer, no mogu se upotrebljavati i ementaler i gauda.

Pri posluživanju, posudu u kojoj je fondue, stavite na alkoholni plamenik na sredinu stola, a svaka osoba za stolom u rastopljeni sir umače komadić kruha nabodene na dugim vilicama ili ražnjićima. Svaki put pri podizanju vilice ili ražnjića iz topljenoga sira lagano ih zakrenite, inače će posvuda biti ljepljivih niti sira. Posude za fondue su od vatrostalne keramike, ali možete upotrijebiti i posudu otpornu na plamen ili duboku tavu s debelim dnom.

Alkoholni plamenik održava umjerenu temperaturu tako da se topljeni sir polako kuha dok jedete. Smanjite plamen kad fondue bude već pri kraju i kad se počne stvarati korica na dnu posude. Evo recepta za fondue za četiri do šest osoba:

Sastojci

  • 2 česna češnjaka
  • 150 ml mlijeka
  • 350 g ribanog sira (grojera, ementalera ili gaude)
  • 450 ml suhog bijelog vina
  • 1 žlica trešnjevače
  • prstohvat ribanog muškatnog oraščića, soli i svježe mljevenog papra
  • 1 francuski kruh

Pripremanje

Zgnječite češnjak i utrljajte ga po stijenkama i dnu posude u kojoj ćete kuhati. Dodajte mlijeko i sir i kuhajte na laganoj vatri, uz neprestano miješanje drvenom kuhačom dok se sir ne rastopi, a smjesa postane glatka i kremasta. Postupno umiješajte vino i trešnjevaču. Začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom, zatim dobro zagrijte fondue, ali ne smije zakuhati. Zagrijte francuski kruh u pećnici dok ne postane hrskav. Narežite ga na kocke veličine 25 mm. Zapalite alkoholni plamenik na stolu u blagavaonici i stavite na njega fondue. Ostavite ga dok se lagano ne pojave mjehurići.

Foto: Bernd Juergens/Shutterstock