Feniranje tanke kose

feniranje kose

Mnogim ženama je njihova frizura noćna mora, pogotovo kada je moraju same isfenirati i dotjerati. Savršena frizura se dobiva jedino kod frizera, no ne mora biti baš tako. Možete i sami isfenirati svoju kosu, baš poput profesionalca, a mi ćemo vam u nastavku otkriti kako je to moguće.

Feniranje je zapravo najjednostavniji posao kod uređivanja kose, samo ukoliko se ne znate isfenirati, oblikovanje kose pada u vodu. Osnova oblikovanja kose je feniranje, samo trebate znati kako se isfenirati, posebice svoju kosu, jer je svaka kosa vrsta za sebe, koja zahtjeva nešto drugačije feniranje. Ali to ćete najbolje naučiti kroz par puta feniranja. Ovoga puta ćemo se osvrnuti na tanku kosu.

Feniranje tanke kose treba završiti tako da se postigne gustoća i volumen kose. Efekt volumena i gustoće ćete postići na način da kosu zabacite prema naprijed i na taj način je sušite, istovremeno prolazeći prstima kroz cijelu kosu. Na ovaj način sušite kosu, sve dok kosa ne bude skoro u potpunosti suha, kako se ne bi umorili držeći četku i oblikujući svoju frizuru, s mokrom kosom. Kosa se uvijek oblikuje kada je skoro suha, ali pripazite da slučajno ne bude u potpunosti suha, jer je tako nećete moći isfenirati.

Kada je kosa skoro suha, zabacite je prema nazad, te se uspravite i još ju malo na lagano prosušite, jednako tako prolazeći prstima kroz nju. Nakon ovog koraka slijedi feniranje kose četkom. Za lijepo oblikovanu kosu, važno je da imate odgovarajuću četku. Četka treba biti okrugla i što manja, ako želite postići volumen, a ukoliko želite ravnati svoju kosu najbolje će vam poslužiti velika okrugla četka koja je namijenjena za ravnanje kose.

Prije feniranja kose, kosu trebate raspodijeliti na male pramenove, širine 5-10 centimetara, te krenuti fenirati pramen po pramen kose. U ovom procesu najbolje će vam pomoći španga za kosu, koja će pridržavati ostatak kose, dok vi fenirate pramen po pramen.

Pramen kose krenite fenirati uvijek od korijena prema vrhovima te glavu fena usmjerite prema dolje kako bi zagladio vlasi kose, a ne ih podigao. Kada se približite vrhovima kose, četku zarotirajte u željenom smjeru par puta pa po potrebi ponovite postupak na istom pramenu. Kada ste gotovi s ovim pramenom, krenite na drugi.

Kako bi postigli volumen kose, gornje pramenove fenirajte uz samo tjeme s vanjske i unutarnje strane. Prilikom feniranja nanesite na kosu sredstvo za zaštitu od topline te pazite da se slučajno ne opečete.

Autor: A.Z., Foto: P.Uzunova/Shutterstock