Kako nositi čipku

čipkana haljina

Čipka nam je svima dobro poznata i upoznate smo sa njenom hipnotičkom moći. Postoji nešto neopisivo privlačno u ovom materijalu zbog čega ne možemo svrnuti pogled. Možda je usađeno u ljudsku prirodu da neprestano nadopunjavamo praznine, možda su jednostavno krugovi u mozgu predodređeni da to čine. Ženu koja nosi čipku nevjerojatno je zanimljivo istraživati pogledom.

Čipka se može izrađivati pomoću igle i pomoću batića, a u Hrvatskoj možete naći primjere za obje. Pag je specijalizirao u čipki na iglu tokom stoljeća, dok je Lepoglava majstorski savladala onu na batiće.

Prostor Europe uostalom smatra se domom ovog zanimljivog tekstila. Mediteran se više koncentrirao na onu koja se izrađuje iglom dok se tehnika sa batićima usavršila u Belgiji.

Renesansa je donijela primjenu na svim područjima pa tako i u području odijevanja. Jednostavnost i rafiniranost postaju bitniji od šarenila i maskerade.

Ovisno o razdoblju, korištenje čipke kretalo se u rasponu od samo kratkog obruba na manžeti ili kragni do struktura koje su bile toliko velike da ih je trebala pridržavati žica, u doba kraljice Elizabete.

Kako govorimo o dobu prije industrijske revolucije, sva čipka izrađivala se ručno mukotrpnim radom i nije bila rijetkost da su se za dobru čipku prodavala jutra zemlje. Dame na dvoru imale su mnogo slobodnog vremena koje je bilo prikladno trošiti na ručni rad. Vještina u izradi čipke smatrala se vrlo poželjnom vrlinom kod mlade djevojke.

Danas možemo još ponegdje pronaći pravu čipku. Njena vrijednost još uvijek je ostaje visoka i još je cijenjeni ručni rad. Većina one sa kojom se susrećete odnosi se na strojno izrađenu čipku od sintetičkih materijala. Mi volimo i tu čipku. Jednako je prekrasna bilo da se radi o obrubu na suknji ili presvučenoj haljini.

Jednostavno postoji neka magija u istodobnom prikrivanju i otkrivanju i semitransparentnosti ovoga materijala, nešto što se obraća unutarnjem osjećaju za estetiku svakoga od nas. “Lijepo je ono što se sviđa pogledu.”. Tim riječim još je Toma Akvinski opisao svoj stav o ljepoti. Dakle čipka je na vrhu našeg popisa lijepog.

Želite li je ove godine uvrstiti u svoj ormar u većoj mjeri nećete pogriješiti. Istražite zanimljive modele mladih hrvatskih modnih marki koji su jednako tako prepoznali čar ovih isprepletenih niti.

Pogledajte neke od fotografija velikih majstopra koji su radili sa čipkom poput Alexandera Mc Queena. Dopustite da se inspiracija pretoči i u vaš modni repertoar.

Naš savjet za svakodnevno korištenje čipke bila bi sjajna kombinacija bijele T-shirt majice sa apliciranom čipkom, bilo da se radi o printu ili stvarnoj tkanini. Jednako dobro funkcionirat će i majica obrubljena čipkom.

Izblijedjele traperice s poderotinom gdje umjesto gole kože proviruje malo bijele čipke odličan su vijesnik proljeća. Nadopunite bisernim narukvicama ili velikim brošem, možda dobar šal i sunčane naočale i možete krenuti kuda poželite.

Poigrajte se. Odaberite same gdje biste na sebi voljeli vidjeti čipku. Može čak i na nakitu ili ukosnicama. Na najlonkama ili na tenisicama. Mogućnosti je mnogo, pronađite onu koja je vama najdraža i zapletite se u mrežu ovog privlačnog i erotičnog tekstila.

Autor: L.K., Foto: ardni/Shutterstock