Domaći vinski ocat

vinski ocat

Smatrate se kreativnom osobom u kuhinji i nije vam problem svaki dan posegnuti za novim receptima? Pored toga ste ljubitelj lijekova iz narodne medicine jer ste jedino tako sigurni u ono što stavljate u svoj organizam? Onda je sljedećih nekoliko redaka za vas.

Vinski ocat se poput nekih drugih namirnica stavio u sam vrh koje svako kućanstvo mora imati. Prilikom svake druge ili treće kupovine vjerojatno je kako će se i ocat naći u vašim kolicima s kojima ćete nadopuniti svoju smočnicu.

Domaći vinski ocat ima prednost pred kupovnim jer onaj tko ga sprema zna što se nalazi unutra i koji sastojci čine većinu. Za sve zainteresirane tu je recept s nekoliko natuknica.

Sastojci:

  • vino

Kako bi uspjeli u namjeri da napravite domaći vinski ocat potrebno je vino koje se dolije u bocu i ostavi blizu osvijetljenog prozora. Potom se izlije iz boce i umjesto toga nalije vino jer boca više ne može biti puna.

Iz tog razloga se prije cijele procedure stavi vino u staklenku dovoljne širine podvezano grubim materijalom, ali ne u blizini prozora kao prije jer se temperatura na takvom mjestu često mijenja, a to nije dobro za proces stvaranja domaćeg octa.

Nakon nekog vremena kada se na površini napravi kožica važno je protresti staklenku kako bi pala na dno i tako ubrzala proces kiseljenja. Kožica se može staviti u bocu u kojoj je ocat, a na što će se doliti ukiseljeno vino prije nego se nadolije u bocu.

Važno je da ocat bude ljut, a ako se ne nadolije na vrijeme postoji mogućnost da postane zagasit i mutan.

Foto: Marie C Fields/Shutterstock