Dijamant je ženin najbolji prijatelj

dijamantni prsten
Dijamantni prsten, Foto: Ivanova Inga/Shutterstock

Koliko puta vam je samo zapelo za oko ovo svjetlucanje? U izlogu, udobno smješteno na prstenjaku neke žene ili decentno provirujući ispod kose sa blještećih naušnica. Što je dijamant zapravo? Osim što ga je filmska ikona Marilyn Monroe u duhu sponzoruše veselo opjevala kao ženina najboljeg prijatelja, on je ujedno i vrlo korisan.

Dijamant dolazi od grčke riječi koja znači nesalomljiv. To vjerno prikazuje njegova svojstva. Zanimljivo je znati kako su zapravo grafit kojim pišete i dijamant koji svjetluca na vašem nakitu načinjeni od potpuno iste stvari. Jedina razlika je način na koji su atomi posloženi unutar strukture. Tako ovaj lijepi ukras ujedno podsjeća i na svu veličinu prirode.

Umjesto samo privlačnog komadića svetlucave supstance dijamant se zbog svoje najviše tvrdoće u mineralnom svijetu koristi i kao dio mnogih bušilica ili brusilica. Nastaje u ekstremnim uvjetima visokog tlaka i temperature, posebice u plinskim vulkanima.

No sve ovo nama je manje bitno kada prođemo kraj zlatarne. Zanima nas njegova boja, čistoća i rez i nastojimo pronaći baš onaj pravi za nas i pokušavmo uskladiti želje i cijenu ovog skupocjenog minerala. Još uvijek u kapitalizmu vrijedi pravilo da je nešto to skuplje što ga ima manje. Stoga dijamanata ima koliko i običnih kamenčića vjerojatno bi bili bezvrijedni, ali to ne znači da bismo ih manje voljele.

Dijamant koji vidite ugrađen u nakit nije tako izgledao kada je pronađen. Bio je jedna nedefinirana grudica prepuna nečistoća. Tek je brušenjem i poliranjem dobio oblik koji vidite sada. I interesantno, iako o njima mislimo kao o prozirnima, većina ih to nije. Obično su smeđi ili žuti, ponekad i crni, što dakako ovisi o količini drugih supstanci koje su bile prisutne pri njegovu formiranju.

Oko 40% današnjih dijamanata proizvedeno je umjetnim putem kakao bi se mogle zadovoljiti potrebe tržišta kojima su potrebni kao sredstvo brušenja ili sl. Nije isplativo na ovaj način proizvoditi dijamante visoke čistoće koji se ugrađuju u nakit. Takav obrađeni i lijepo brušeni dijamant naziva se u zlatarstvu brilijant i samo rijetki dijamanti će završiti na nakitu neke sretne žene ili djevojke.
                                                                                                                                                                                                                                Autor: L.K.  Foto: Ivanova Inga/Shutterstock