Broš kao modni dodatak

broš
Broš, Foto: Leannz0r/Sxc

Broš je ponekad zanemarivan modni dodatak. Možda je bio ponešto prominentniji u doba kada su žene tek počele popunjavati radna mjesta u uredima i na višim položajima jer su pravila poslovnog odjevanja bila nešto stroža i uniformiranija i broš je bio decentan način na koji su djevojke mogle istaknuti svoju osobnost.

Prvi broševi pojavljuju se u brončano doba. Iako mogu imati i samo dekorativnu funkciju, kroz povijest je ona uglavnom bila popraćena i pragmatičkim momentom. Pošto odjeća dugo nije bila krojena kako je poznajemo danas, već se tkanina samo na razne načine omatala oko tijela kako bi ga zaštitila od vanjskih faktora, broševi su uglavnom služili za pridržavanje tkanine na mjestu.

Germani, Kelti, Rimljani i Grci izrađivali su broševe od metala, zlata i srebra ili pak bronce i oni su i danas poznati kao fibule, čije ostatke možemo škicnuti u ponekom muzeju. Fibule koje su se zapravo ponašale poput velikih bogatih ziherica imale su i važnu distinktivnu funkciju označavanja položaja svoga nosioca i njihova prisutnost na arheološkim lokalitetima može ispričati zanimljive priče.

Tako i Viktorijansko doba donosi važan zaokret za broševe. Oni su postali nešto poput malih spomenika. U broš se inkorporirao maleni portret preminule drage osobe zajedno sa njihovom kosom koja bi bila upletena u dizajn. Kasnije je to postalo toliko popularno da su se na broševe slikali portreti živućih ljudi. Način da se ono što je u srcu nosi blizu srca čini se.

Danas se broševi mogu proizvesti od gotovo bilo čega. Tako su nam poznati i modni dodaci proizvedeni od otpadnih materijala koji ovim kreativnim sokovima zadobivaju novi život. Broš je idealan modni detalj s kojim niste ograničeni. Dok je ogrlica samo to, broš je višenamjenski komad koji možete prikačiti na bilo što u skladu sa time kako se toga dana osjećate.

Posebno moderni broševi u nekoliko zadnjih sezona postali su veliki cvijetni broševi. Sasvim obična kombinacija tamnih traperica, običnog  jednobojnog sakoa i T-shirt majice dobiva potpuno novu dimenziju kada na rever sakoa stavite veliki čipkani cvijet.

Razrađeni broš boje starog srebra koji na mjesti drži jednobojnu pašminu dok vi u prohladno jutro špancirate po gradu sa coffee-to-go u rukama i polako otirete san s očiju. Prekrasno. Pokušajte i sa beskrajno zanimljvim izgledom rockabilly djevojke. Uvojci u kosi, naočale poput mame Johnnyja Brava, majica sa puf rukavićima, ugurana u suknju visokog struka i raskošni broš. Zašto ne? Poigrajte se ovim zanimljivim, korisnim i višenamjenskim modnim dodatkom.

 Autor: L.K. Foto: Leannz0r/Sxc