Cirkoni na haljinama

cirkoni na haljini
Cirkoni na haljini, Foto: aaleksa/Shutterstock

Koliko puta ste samo u šetnji gradom sa zazubicama zastale ispred neke zlatarne ili draguljarnice i opčinjeno gledale u komad nakita koji je jednostavno šaputao vaše ime. Sasvim vam je jasno da kupite li ga potpisujete ugovor da čitav mjesec živite asketski jer ste iscrpili sav budžet.

Marilyn Monroe je milozvučno otpjevala kako su dijamanti ženini najbolji prijatelji. Bila je u pravu da traju vječno, ali nažalost financije nam ne dopuštaju da uvijek dobijemo ovaj mali komadić vječnosti koji toliko priželjkujemo.

Kada čujemo riječ cirkon odmah automatski poimislimo na bižuteriju i jeftine imitacije skupocjenog nakita, ali to nije tako. Cirkon je stvarni mineral koji nastaje prirodnim putem i zapravo služi kao zamjena za dijamant u draguljarstvu. Razlikuju se po boji i indeksu loma, ali pravi cirkon ima odlična svojstava kojima je očarao proizvođače nakita.

Nije u potpunosti razjašnjeno podrijetlo riječi, ali u utrci su izjednačena dva objašnjenja. Arapska riječ zarqun koja znači cinober i perzijska zargun koja se odnosi na zlatnu boju ovog minerala. No kako je potražnja za još jeftinijim varijantama sve veća, današnji cirkoni često su slabije kvalitete i proizvedeni sintetički sa namjerom da budu korišteni u izradi nakita.

Moda je postala iznimno velika i brza industrija od koje se svake godine zahtjeva izbacivanje novih modela koji će poharati tržište. U ljudskoj prirodi je da nam stvari dosade i da želimo promjenu i nešto zanimljivo. A što može biti zanimljivije od treperave igre bljesaka svijetlosti na lijepoj odlično skrojenoj haljini.

Cirkoni će podići svaku haljinu no ne treba pretjerivati. Nekoliko svjetlucavih elemenata na klasičnoj jednobojnoj haljini pun je pogodak, ali nije potrebno izgledati kao da biste trebli visjeti na stropu u nekoj diskoteci.

Ako se pak za neku svečanu priliku ipak odlučite za haljinu u potpunosti posipanu cirkonima, imajte na umu da je ona sama dovoljna. Ne treba puno ukrasa, napadne dodatke ili dramatičnu frizuru. Jedino što je potrebno je snažan stav koji će pristajati uz ovakvu snažnu haljinu.

 Autor: L.K., Foto: aaleksa/Shutterstock